Cine a fost Frankenstein?

07.06.2021
Cine a fost Frankenstein?

Frankenstein este un personaj fictiv, care apare pentru prima dată în romanul „Frankenstein” sau „Modernul Prometeu” semnat de Mary Shelley. Povestea a fost publicată, în Anglia, în anul 1818 și de atunci a devenit a devenit celebră în întreaga lume, fiind ecranizată de mai multe ori.

Cum a apărut monstrul lui Frankenstein?

Nașterea poveștii lui Frankenstein este la fel de interesantă precum cartea. Potrivit legendei din jurul acesteia, se spune că în noaptea de 16 iunie 1816, în casa din Elveţia a poetului englez George Byron au fost găzduiți Mary Godwig, viitorul ei soţ, Percy Bysshe Shelley, precum şi alţi doi amici ai lordului. Pentru ca lucrurile să devină mai interesante, Byron a propus un concurs de povești înfricoșătoare. Drept urmare, în aceeași noapte, Mary a visat un bărbat adus la viață de un motor puternic. Visul a fost transpus într-un volum 2 ani mai târziu, luând naștere romanul pe care toată lumea îl știe.

Cum a fost creat Frankenstein?

Romanul relatează povestea lui Victor Frankenstein, un cercetător obsedat de ideea de a da viață. Astfel, el creează în laboratorul său un corp monstruos format din membrele diferitelor cadavre îngropate într-un cimitir din apropiere. Victor Frankenstein îl trimite pe asistentul său Fritz, să fure un creier de la un cadavru, însă acesta scapa organul pe jos și îl înlocuiește cu unul al unui criminal decedat. Potrivit poveștii, acesta a fost adus la viață de puterea electricității.

Mary Shelley îşi descrie personajul drept o creatură de 2,4 m înălţime, hidoasă, cu piele gălbuie, translucidă, ochi strălucitori, cu părul şi buzele negre, şi dinţi albi, proeminenţi. Cu toate acestea, el este prezentat ca fiind sensibil şi emotiv, având ca unic scop să-şi împartă viaţa cu o altă fiinţă. Monstrul nu a primit un nume de la creatorul său și a fost abandonat din cauza aspectului său hidos. Tocmai acest lucru l-a făcut să se răzbune și să devină violent.

Ulterior, cititorii au început să denumească monstrul Frankenstein, o eroare fiindcă acesta era numele celui care cel care a creat în laborator înspăimântătoarea creatură. În mod normal, ar trebui să se spună monstrul lui Frankenstein.

Personajul a fost interpretat magistral de către Boris Karloff în filmul din 1931, „Frankenstein”. De atunci, toate creațiile care au urmat au copiat, mai mult sau mai puțin, imaginea acelui personaj.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau cei de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau cei de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot