Cine a fost Cur de Fier, una dintre cele mai celebre prostituate din România?

Claudiu Petrișor
02.09.2020
Cine a fost Cur de Fier, una dintre cele mai celebre prostituate din România?

După anul 1900, în România, bordelurile au devenit o afacere extrem de profitabilă. Munca prostituatelor era extrem de apreciată și, ca în orice domeniu, au existat și femei ușoare extrem de cunoscute al căror tarif era mai mare întrucât acestea se bucurau de notorietate. Printre cele mai cunoscute prostituate din România s-a numărat Mița Biciclista, Zaraza și Lulu Cur de Fier.

Lulu Cur de Fier a făcut parte din categoria curtezanelor de lux din București. Femeia poreclită astfel pentru calitățile ei trupești locuia într-un apartament situat pe bulevardul Magheru din Bucuresti, acolo unde zilnic mulți bărbați își făceau apariția în căutarea unui moment de plăcere.

La vremea respectivă, Lulu Cur de Fier era una dintre cele mai apreciate prostituate din Capitala României, în ciuda faptului că nu avea un tarif deloc mic. Lulu își selecta singură clientela. Dama de companie avea o fată care locuia în acelasi apartament în care se afla și cuibusorul de nebunii. De micuță avea grijă o guvernantă.

Lulu Cur de Fier a murit la cutremurul din anul 1940, un seism cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, atunci când blocul a cedat, iar ea a fost prinsă sub dărâmături. Seismul s-a soldat cu peste 1.000 de morți și câteva mii de răniți.

A doua Cur de Fier

Ulterior, Mariana Baboș, o altă prostituată din Galați a preluat porecla Cur de Fier. Aceasta a practicat prostituția încă din perioada comunistă iar la Revoluția din 1989 a venit la balconul Consiliului Județean și a strigat că s-a dat „liber la sex”. Mariana Cur de Fier a murit în 2011.

Câte prostituate erau în România în 1927?

Într-un document din anul 1927 este menţionat faptul că, în România, practicau prostituţia 12.431 femei: 9.610 românce, 8 italience, 17 franţuzoaice, 18 grecoaice, 61 rusoaice, 25 turcoaice, 1.404 unguroaice, 170 poloneze, 171 cehoaice şi 947 de alte naţionalităţi.

Cele mai noi articole
Comunismul în România. Curiozități despre perioada comunistă în România
Comunismul în România. Curiozități despre perioada comunistă în România
Foamete, persecuție, mizerie. Cei mai mulți dintre noi suntem destul de norocoși că nu am experimentat niciodată astfel de lucruri. Cu toate acestea, nu a fost cazul majorității românilor... citește tot
Ce este un trapez? Cum se calculează aria trapezului?
Ce este un trapez? Cum se calculează aria trapezului?
Geometria este o ramură a matematicii care studiază dimensiunile, formele, pozițiile unghiurilor și dimensiunile lucrurilor. Formele plate precum pătratul, cercul, trapezul și triunghiurile fac... citește tot
Știai că logo-ul de iPhone de pe spatele telelfonului funcționează ca un BUTON? Ce știe să facă?
Știai că logo-ul de iPhone de pe spatele telelfonului funcționează ca un BUTON? Ce știe să facă?
iPhone-ul este unul dintre cele mai bune și cele mai vândute smartphone-uri de pe piață. Sistemul unic de operare, iOS, face ca telefonul să fie imbatabil pentru hackerii care vor să fure... citește tot