Cine a fost călugărul român care și-a prezis cu exactitate data morții?

08.05.2020
Cine a fost călugărul român care și-a prezis cu exactitate data morții?

Călugărul român care și-a prezis clipa când va părăsi pământul. Moartea este singurul lucru cert în această lume. Tot ce este viu va rămâne, la un moment dat, fără viață. Momentul când acest eveniment va avea loc este imposibil de aflat cu exactitate. Cu toate acestea, există legende despre un călugăr care și-a prezis clipa când va părăsi lumea materială.

Pustnicul Zosima a murit în octombrie 2008, la vârsta de 129 de ani. Ioan Baron a fost ucenicul acestuia și l-a îngropat, în munţii Giumalău, într-un loc pe care nimeni nu îl ştie. Conform zvonurilor, călugărul ar bântui şi acum pădurile din Munţii Rarău.

Deși pare greu de crezut, legenda spune că pustnicul Zosima a prezis cu exactitate ziua în care va muri, cu un an înainte. Astfel, călugărul și-a săpat singur groapa în ziua precedentă evenimentului, după care l-a aşteptat pe Ioan Baron, care l-a aşezat în mormânt şi a pus pământ peste el.

Ultima dorință a acestuia a fost să nu aibă cruce lângă mormânt pentru a nu fi deranjat de eventualii pelerini, după trecerea în lumea de dincolo. Oamenii spun că sihastrul bântuie pădurile din zonă și ar fi fost văzut de mai multe persoane, fiind descris ca un bătrân cu părul şi barba lungă până la pământ.

„O să fie mare măcel în oraşe. O să fie mai rău decât ţi-a spus părintele Pustnic. Roagă-te să te păzească Dumnezeu, că este greu de scăpat de ce o să fie. O să trăieşti şi o să vezi. Să te rogi lui Dumnezeu neîncetat”, i-ar fi spus pustnicul Zosima ucenicului său Ioan Baron.

Călugărul Zosima a trăit la Mănăstirea Rarău până în anul 1959, când a părăsit locația de frica comuniștilor. De atunci până în anul 2000 nimeni nu a mai știut ceva de el, crezându-se că a murit de mult. Conform legendei, călugărul mergea întotdeauna desculț, ajutat de două bețe și avea mereu în păr frunze. Sihastrul mânca foarte puțin, iar pe timp de iarnă nimeni nu știa unde se adăpostea.

Foto: bzi.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot