Cine a fost adevăratul Robinson Crusoe și care este povestea sa?

28.07.2020
Cine a fost adevăratul Robinson Crusoe și care este povestea sa?

Multe romane au la bază o poveste reală. Acesta este și cazul legendei lui Robinson Crusoe, romanul scris de Daniel Defoe și publicat pentru prima dată în anul 1719. Cartea spune povestea lui Alexander Selkirk, a cărui dramatică supravietuire a fost relatată de Woodes Rogers în „O călătorie pe mare în jurul lumii”.

„Robinson Crusoe” este un roman care descrie supraviețuirea și viața personajului principal, după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi. Totuși, cine a fost Alexander Selkirk, cel care l-a inspirat pe Defoe?

Alexander Selkirk a fost contemporan cu Defoe. Acesta era al șaptelea fiu al unui cizmar scoțian cu un comportament îndoielnic. Selkirk a preferat să fugă pe mare decât să înfrunte acuzația de comportament indecent în biserică, așa cum se proceda în acele vremuri. Selkirk se urcă într-o navă care călătorea în America de Sud. Din păcate, acesta intră în conflict cu William Dampier, căpitanul vasului, și îi cere acestuia să-l lase pe o insulă pustie din arhipelagul Juan Fernandez, în apropiere de coasta statului Chile.

Se spune că înainte ca vasul să-și continue drumul, Alexander Selkirk s-ar fi răzgândit, dar William Dampier nu a vrut să-l mai ia în corabie. Patru ani a stat Alexander Selkirk pe insula cu pricina, având la îndemână doar ceea ce încăpuse într-o ladă de marinar: un cuțit, un topor, câteva haine, ceva mâncare, o jumătate de kilogram de tutun, un ceainic și o biblie.

Alexander Selkirk a fost salvat după patru ani de pustietate (1704-1708), chiar de către Woodes Rogers, cel care avea să relateze povestea lui Selkirk din care s-a inspirat, ulterior, Defoe. Alexander Selkirk a explorat de unul singur insula necunoscută, a domesticit pisici, a vânat porci sălbatici și a crescut capre.

După experiența pe insulă, Alexander Selkirk s-a căsătorit cu o tânără văduvă bogată. În repetate rânduri, scoțianul a povestit că îi e greu să trăiască printre oameni și ar fi preferat să rămână singur, pe insulă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot