Cel mai mic sfânt din calendarul nostru avea 12 ani! De ce a fost decapitat?

25.01.2024
Cel mai mic sfânt din calendarul nostru avea 12 ani! De ce a fost decapitat?

Periodic sărbătorim unii sfinți din calendarul ortodox. Puțini însă știu că cel mai mic sfânt din calendarul nostru este Mateiaș Brâncoveanu. Acesta a fost unul dintre finii lui Constantin Brâncoveanu, care a fost decapitat la vârsta de 12 ani.

Constantin Brâncoveanu este unul dintre domitorii români care a avut parte de un final tragic. Pe data de 15 august 1714, Brâncoveanu asista cum cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei) și ginerele, Enache Văcărescu, erau decapitați în fața sa la Istanbul.

După ei a urmat domnitorul, fiind lăsat cel din urmă pentru a suferi și mai mult. Constantin Brâncoveanu avea 60 de ani în momentul în care a fost decapitat.

Scena macabră este descrisă de Andrea Memno, plenipotențiar venețian la Constantinopol: „Duminică, 15 august, de dimineață, s-au tăiat capul bătrânului principe al Vlahiei, tuturor fiilor și unui boier care-i era vistier”.

Venețianul Andrea Memno continuă: „Încă de dimineață, Sultanul Ahmed se spuse într-un caic împărătesc și veni la seraiul zis foișorul Jalikiacs, pe canalul Mării Negre, în fața căruia era o piață mică, unde au adus pe Brâncoveanu Voievod, pe cei batru băieți ai lui și pe vistierul Văcărescu, i-au pus în genunchi, unul lângă altul, la oarecare depărare, un gâde le-a scos căciulile din cap”.

„Vreau mor creștin! Lovește!”

Momentul în care este ucis Mateiaș Brâncoveanu a fost descris de Memno cu lux de amănunte: „Beizadeaua Mateiaș, de numai 12 ani, văzând atâta sânge de la frații săi și de la Văcărescu, se ruga de Sultan să-l ierte, făgăduindu-I că se va face turc”. Tatăl său i-ar fi spus: „Mai bine mori în legea creștinească, decât să te faci păgân, lepădându-te de Iisus Hristos pentru a trăi câțiva ani mai mult pe pământ”. Atunci, micuțul ar fi țipat cu curaj: „Vreau mor creștin! Lovește!”.

Brâncoveanu, decapitat din pricina religiei și nu prea

Cu toate că, istoria susține că domnitorul a fost decapitat fiindcă a refuzat să accepte religia musulmană, faptele sale din politica externă dovedesc că destinul său era pecetluit, fiindcă „vindea” informația de la o tabără la alta. Chiar și așa, pentru felul cum au murit membrii familiei Brâncoveanu, cu toții sunt venerați de către Biserica Ortodoxă Română, care i-a canonizat sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni, în anul 1992, scrie adevarul.ro.

Biserica Ortodoxă cinstește la 16 august pe Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot