Cel mai mic sfânt din calendarul nostru avea 12 ani! De ce a fost decapitat?

25.01.2024
Cel mai mic sfânt din calendarul nostru avea 12 ani! De ce a fost decapitat?

Periodic sărbătorim unii sfinți din calendarul ortodox. Puțini însă știu că cel mai mic sfânt din calendarul nostru este Mateiaș Brâncoveanu. Acesta a fost unul dintre finii lui Constantin Brâncoveanu, care a fost decapitat la vârsta de 12 ani.

Constantin Brâncoveanu este unul dintre domitorii români care a avut parte de un final tragic. Pe data de 15 august 1714, Brâncoveanu asista cum cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei) și ginerele, Enache Văcărescu, erau decapitați în fața sa la Istanbul.

După ei a urmat domnitorul, fiind lăsat cel din urmă pentru a suferi și mai mult. Constantin Brâncoveanu avea 60 de ani în momentul în care a fost decapitat.

Scena macabră este descrisă de Andrea Memno, plenipotențiar venețian la Constantinopol: „Duminică, 15 august, de dimineață, s-au tăiat capul bătrânului principe al Vlahiei, tuturor fiilor și unui boier care-i era vistier”.

Venețianul Andrea Memno continuă: „Încă de dimineață, Sultanul Ahmed se spuse într-un caic împărătesc și veni la seraiul zis foișorul Jalikiacs, pe canalul Mării Negre, în fața căruia era o piață mică, unde au adus pe Brâncoveanu Voievod, pe cei batru băieți ai lui și pe vistierul Văcărescu, i-au pus în genunchi, unul lângă altul, la oarecare depărare, un gâde le-a scos căciulile din cap”.

„Vreau mor creștin! Lovește!”

Momentul în care este ucis Mateiaș Brâncoveanu a fost descris de Memno cu lux de amănunte: „Beizadeaua Mateiaș, de numai 12 ani, văzând atâta sânge de la frații săi și de la Văcărescu, se ruga de Sultan să-l ierte, făgăduindu-I că se va face turc”. Tatăl său i-ar fi spus: „Mai bine mori în legea creștinească, decât să te faci păgân, lepădându-te de Iisus Hristos pentru a trăi câțiva ani mai mult pe pământ”. Atunci, micuțul ar fi țipat cu curaj: „Vreau mor creștin! Lovește!”.

Brâncoveanu, decapitat din pricina religiei și nu prea

Cu toate că, istoria susține că domnitorul a fost decapitat fiindcă a refuzat să accepte religia musulmană, faptele sale din politica externă dovedesc că destinul său era pecetluit, fiindcă „vindea” informația de la o tabără la alta. Chiar și așa, pentru felul cum au murit membrii familiei Brâncoveanu, cu toții sunt venerați de către Biserica Ortodoxă Română, care i-a canonizat sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni, în anul 1992, scrie adevarul.ro.

Biserica Ortodoxă cinstește la 16 august pe Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot