De ce a fost decapitat Constantin Brâncoveanu?

11.01.2021
De ce a fost decapitat Constantin Brâncoveanu?

Constantin Brâncoveanu (1654 – 15/26 august 1714) a fost ultimul mare domnitor român din Evul Mediu. Acesta s-a aflat la conducerea Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române.

De ce a fost decapitat Constantin Brâncoveanu?

Constantin Brâncoveanu a avut un final tragic, fiind decapitat de către turci. Deși, mulți istorici au relatat că Brâncoveanu a fost ucis din cauza faptului că a refuzat să accepte religia musulmană, lucrurile sunt mai complicate de atât. Sfârșitul domnitorului român a fost stabilit cu mult înainte de a fi omorât și nu pe considerente religioase, ci pentru faptul că își făcuse un renume de trădător în fața marilor puteri ale lumii.

Drept urmare, pe data de 15 august 1714, Brâncoveanu asista cum cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei) și ginerele, Enache Văcărescu, erau decapitați în fața sa la Istanbul. După ei a urmat domnitorul, fiind lăsat cel din urmă pentru a suferi și mai mult. Constantin Brâncoveanu avea 60 de ani în momentul în care a fost decapitat.

Cine a fost Constantin Brâncoveanu?

Constantin Brâncoveanu a fost un boier foarte bogat. El a fost nepot de soră al domnului Șerban Cantacuzino, moștenind numeroase proprietăți, bunuri mobile precum și sume de bani în străinătate. Odată ajuns pe tronul Țării Românești, politica sa internă a fost una liniștită, de pace, în care societatea a cunoscut o perioadă de înflorire spirituală.

În ceea ce privește politica externă, lucrurile au fost complicate, domnitorul român trebuind să plătească tribut turcilor regulat. Pentru a fi mereu informat despre deciziile luate de marile capitale europene, Constantin Brâncoveanu plasase mai mulți spioni în străinătate. În felul acesta, el ținea la curent taberele rivale cu ultimele noutăți, acest lucru fiind definitoriu pentru evoluția vieții sale.

Deși, istoria susține că domnitorul a fost decapitat fiindcă a refuzat să accepte religia musulmană, faptele sale din politica externă dovedesc că destinul său era pecetluit, fiindcă „vindea” informația de la o tabără la alta. Chiar și așa, pentru felul cum au murit membrii familiei Brâncoveanu, cu toții sunt venerați de către Biserica Ortodoxă Română, care i-a canonizat sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni, în anul 1992.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot