Ce sunt popoarele migratoare?

16.05.2022
Ce sunt popoarele migratoare?

Istoria a consemnat, de-a lungul timpului, mai multe evenimente care au schimbat mersul societăților. Migrația a reprezentat un fenomen complex, atât din punct de vedere social, politic, dar și militar. Spre începutul Evului Mediu, întreaga Europă și o parte din Asia a fost cuprinsă de valul migrator, fenomen care a durat câteva secole bune.

La o analiză, mai mult sau mai puțin profundă, toată istoria omenirii este reprezentată de o mare și continuă mutare de populații. Exemplele sunt edificatoare, de la Imperiul Roman, la cel Otoman, Rus și așa mai departe. Practic a avut loc o migrație continuă până în timpurile moderne, când granițele au început să se stabilizeze.

Ce popoare pot fi considerate migratoare?

Popoarele migratoare mai sunt denumite și nomade și reprezintă acele comunități umane care se mută dintr-un loc în altul, nestând niciodată prea mult într-o locaţie. De-a lungul timpului, multe popoare au fost nomade, însă, în prezent, acest fenomen este tot mai rar întâlnit, în special, în țările industrializate.

Potrivit istoricilor, sunt două tipuri de popoare migratoare: nomade și pastorale. Acestea din urmă se referă la cele care cresc turme și se mută pentru a nu suprapășuna într-un loc și cei călători, care călătoresc dintr-un loc în loc pentru a-și oferi serviciile.

În prezent, în țările industrializate, pot fi considerate popoare migratoare rromi, ieniși (li se mai spune și rromii albi, având origine europeană, ci nu indiană), dar și călătorii irlandezi. Popoare migratoare în secolele III-V au fost: goții, hunii, gepizii, vandalii, francii, anglo-saxonii, iar în secolele VI-IX: avari, slavii (apuseni, sudici, răsăriteni), bulgarii, normanzii, ungurii (maghiari).

Care este diferența dintre emigrant și imigrant?

De foarte multe ori, oamenii folosesc termenii „emigrant” și „imigrant” ca sinonime, însă, în realitate, cuvintele au sensuri diferite. Potrivit specialiștilor în lingvistică, putem vorbi de emigrare atunci când folosim cei doi termeni, însă trebuie să avem grijă felul în care îi utilizăm.

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, emigrarea se referă la (oameni sau colectivității umane) „a pleca din țara de origine și a se stabili definitiv sau temporar în alta, forțat de împrejurări sociale, politice, economice”. Drept urmare, verbul a emigra este sinonim cu verbul a se expatria.

De cealaltă parte, imigrarea se poate folosi atunci când privim din altă perspectivă, adică dinspre țara de adopție a unui migrant. Așadar persoanele care ajung în noua țară sunt imigranți, dar în momentul când au plecat din țara natală au fost emigranți. Cu alte cuvinte, mai simplu, un migrant este emigrant la plecare și imigrant la destinație.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot