Ce semnificații au zilele din Săptămâna Patimilor?

07.04.2023
Ce semnificații au zilele din Săptămâna Patimilor?

Săptămâna de dinaintea Paștelui este considerată Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos. În această perioadă, în toate bisericile creștine au loc slujbe, denumite denii, care aduc aminte de ultimele zile trăite de Fiul lui Dumnezeu pe Pământ. Suferința trăită de Hristos a permis umanității să fie iertată de păcate în fața Tatălui Ceresc. Un act suprem de iubire.

Semnificația zilelor din Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare este perioada în care fiecare creștin se gândește la ceea ce a făcut Iisus Hristos pentru mântuirea sufletelor noastre. Zilele din Săptămâna Patimilor au o semnificație aparte, fiindcă reprezintă ultimele clipe trăite de Mântuitor pe pământ înainte să fie răstignit.

Luni – Prima zi din Săptămâna Patimilor face referire la tânărul Iosif care a fost vândut în Egipt de frații săi. În felul acesta scrierile sfinte fac analogie cu situația lui Iisus Hristos care a fost vândut la romani de către Iuda pentru 30 de arginți.

Marți – În această zi, se menționează Pilda celor 10 fecioare care ne atrage atenția că trebuie să trăim tot timpul în Hristos.

Miercuri – În cea de-a treia zi a săptămânii, se face referire la femeia păcătoasă care a uns picioarele Mântuitorului cu lacrimile sale și cu mir, semn de îndreptare a sufletului și de pocăință adevărată.

Joi – În această zi, sunt amintite patru evenimente din viața lui Iisus Hristos: Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.

Vineri – Slujba de la biserică pomenește de „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Totodată, în această zi a fost răstignit fiul lui Dumnezeu, fiind considerată o zi de post negru.

Sâmbătă – Fiecare creștin prăznuiește moartea Mântuitorului nostru și coborârea Lui în Iad.

Trebuie precizat că cele mai cunoscute slujbe din Săptămâna Mare sunt cele din Joia Mare şi Vinerea Mare. În credința populară se crede că cine moare în această săptămână va ajunge direct în Iad, fiindcă Raiul este închis.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care sunt țările care nu au pierdut niciodată un război?
Care sunt țările care nu au pierdut niciodată un război?
Într-o perioadă dominată de conflicte globale (în Ucraina, în Israel, etc.) există și națiuni care se pot mândri cu faptul că nu au pierdut niciodată un conflict. Teoretic. Pentru că,... citește tot
Cine a început construcția Sagradei Familia? Ce spunea Gaudi despre perioada îndelungată necesară finalizării proiectului?
Cine a început construcția Sagradei Familia? Ce spunea Gaudi despre perioada îndelungată necesară finalizării proiectului?
Sagrada Familia (Sfânta Familie) este, cu siguranță, una dintre cele mai cunoscute biserici din lume. Situată în Barcelona, biserica este încă neterminată, deși se lucrează la ea de aproape... citește tot
Ce cuvânt, dacă e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect? Zeci de întrebări capcană!
Ce cuvânt, dacă e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect? Zeci de întrebări capcană!
Cui nu-i plac jocurile de cuvinte? Pe Internet circulă o întrebare amuzantă cu un răspuns la fel de amuzant. „Ce cuvânt, daca e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e... citește tot