Ce semnificații au zilele din Săptămâna Patimilor?

07.04.2023
Ce semnificații au zilele din Săptămâna Patimilor?

Săptămâna de dinaintea Paștelui este considerată Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos. În această perioadă, în toate bisericile creștine au loc slujbe, denumite denii, care aduc aminte de ultimele zile trăite de Fiul lui Dumnezeu pe Pământ. Suferința trăită de Hristos a permis umanității să fie iertată de păcate în fața Tatălui Ceresc. Un act suprem de iubire.

Semnificația zilelor din Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare este perioada în care fiecare creștin se gândește la ceea ce a făcut Iisus Hristos pentru mântuirea sufletelor noastre. Zilele din Săptămâna Patimilor au o semnificație aparte, fiindcă reprezintă ultimele clipe trăite de Mântuitor pe pământ înainte să fie răstignit.

Luni – Prima zi din Săptămâna Patimilor face referire la tânărul Iosif care a fost vândut în Egipt de frații săi. În felul acesta scrierile sfinte fac analogie cu situația lui Iisus Hristos care a fost vândut la romani de către Iuda pentru 30 de arginți.

Marți – În această zi, se menționează Pilda celor 10 fecioare care ne atrage atenția că trebuie să trăim tot timpul în Hristos.

Miercuri – În cea de-a treia zi a săptămânii, se face referire la femeia păcătoasă care a uns picioarele Mântuitorului cu lacrimile sale și cu mir, semn de îndreptare a sufletului și de pocăință adevărată.

Joi – În această zi, sunt amintite patru evenimente din viața lui Iisus Hristos: Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.

Vineri – Slujba de la biserică pomenește de „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Totodată, în această zi a fost răstignit fiul lui Dumnezeu, fiind considerată o zi de post negru.

Sâmbătă – Fiecare creștin prăznuiește moartea Mântuitorului nostru și coborârea Lui în Iad.

Trebuie precizat că cele mai cunoscute slujbe din Săptămâna Mare sunt cele din Joia Mare şi Vinerea Mare. În credința populară se crede că cine moare în această săptămână va ajunge direct în Iad, fiindcă Raiul este închis.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot