Ce semnificații au zilele din Săptămâna Patimilor?

07.04.2023
Ce semnificații au zilele din Săptămâna Patimilor?

Săptămâna de dinaintea Paștelui este considerată Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos. În această perioadă, în toate bisericile creștine au loc slujbe, denumite denii, care aduc aminte de ultimele zile trăite de Fiul lui Dumnezeu pe Pământ. Suferința trăită de Hristos a permis umanității să fie iertată de păcate în fața Tatălui Ceresc. Un act suprem de iubire.

Semnificația zilelor din Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare este perioada în care fiecare creștin se gândește la ceea ce a făcut Iisus Hristos pentru mântuirea sufletelor noastre. Zilele din Săptămâna Patimilor au o semnificație aparte, fiindcă reprezintă ultimele clipe trăite de Mântuitor pe pământ înainte să fie răstignit.

Luni – Prima zi din Săptămâna Patimilor face referire la tânărul Iosif care a fost vândut în Egipt de frații săi. În felul acesta scrierile sfinte fac analogie cu situația lui Iisus Hristos care a fost vândut la romani de către Iuda pentru 30 de arginți.

Marți – În această zi, se menționează Pilda celor 10 fecioare care ne atrage atenția că trebuie să trăim tot timpul în Hristos.

Miercuri – În cea de-a treia zi a săptămânii, se face referire la femeia păcătoasă care a uns picioarele Mântuitorului cu lacrimile sale și cu mir, semn de îndreptare a sufletului și de pocăință adevărată.

Joi – În această zi, sunt amintite patru evenimente din viața lui Iisus Hristos: Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.

Vineri – Slujba de la biserică pomenește de „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Totodată, în această zi a fost răstignit fiul lui Dumnezeu, fiind considerată o zi de post negru.

Sâmbătă – Fiecare creștin prăznuiește moartea Mântuitorului nostru și coborârea Lui în Iad.

Trebuie precizat că cele mai cunoscute slujbe din Săptămâna Mare sunt cele din Joia Mare şi Vinerea Mare. În credința populară se crede că cine moare în această săptămână va ajunge direct în Iad, fiindcă Raiul este închis.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care sunt beneficiile traiului la țară?
Care sunt beneficiile traiului la țară?
Viața la oraș este una zbuciumată. Traficul intens, zgomotul puternic și ritmul alert al evenimentelor de zi cu zi au făcut ca foarte multe persoane să se mute la țară. Dacă înainte de... citește tot
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate fructe din lume. Tomatele sunt utilizate la tot felul de salate și mâncăruri, gustul lor inconfundabil dând savoare preparatelor culinare.... citește tot
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
Toți cei care dețin o mașină au cumpărat, la un moment dat, anvelope noi și au putut observat că acestea au perii mici de cauciuc pe ele. Foarte multe persoane s-au întrebat ce se întâmplă... citește tot
adplus-dvertising