Ce semnificații au zilele din Săptămâna Patimilor?

07.04.2023
Ce semnificații au zilele din Săptămâna Patimilor?

Săptămâna de dinaintea Paștelui este considerată Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos. În această perioadă, în toate bisericile creștine au loc slujbe, denumite denii, care aduc aminte de ultimele zile trăite de Fiul lui Dumnezeu pe Pământ. Suferința trăită de Hristos a permis umanității să fie iertată de păcate în fața Tatălui Ceresc. Un act suprem de iubire.

Semnificația zilelor din Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare este perioada în care fiecare creștin se gândește la ceea ce a făcut Iisus Hristos pentru mântuirea sufletelor noastre. Zilele din Săptămâna Patimilor au o semnificație aparte, fiindcă reprezintă ultimele clipe trăite de Mântuitor pe pământ înainte să fie răstignit.

Luni – Prima zi din Săptămâna Patimilor face referire la tânărul Iosif care a fost vândut în Egipt de frații săi. În felul acesta scrierile sfinte fac analogie cu situația lui Iisus Hristos care a fost vândut la romani de către Iuda pentru 30 de arginți.

Marți – În această zi, se menționează Pilda celor 10 fecioare care ne atrage atenția că trebuie să trăim tot timpul în Hristos.

Miercuri – În cea de-a treia zi a săptămânii, se face referire la femeia păcătoasă care a uns picioarele Mântuitorului cu lacrimile sale și cu mir, semn de îndreptare a sufletului și de pocăință adevărată.

Joi – În această zi, sunt amintite patru evenimente din viața lui Iisus Hristos: Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.

Vineri – Slujba de la biserică pomenește de „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Totodată, în această zi a fost răstignit fiul lui Dumnezeu, fiind considerată o zi de post negru.

Sâmbătă – Fiecare creștin prăznuiește moartea Mântuitorului nostru și coborârea Lui în Iad.

Trebuie precizat că cele mai cunoscute slujbe din Săptămâna Mare sunt cele din Joia Mare şi Vinerea Mare. În credința populară se crede că cine moare în această săptămână va ajunge direct în Iad, fiindcă Raiul este închis.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot