Ce se întâmplă cu gloanțele trase în aer? Unde ajung?

08.03.2022
Ce se întâmplă cu gloanțele trase în aer? Unde ajung?

În lume există o vorbă care spune că „ceea ce merge în sus trebuie să coboare, la un moment dat”. Așa este și cazul gloanțelor trase în aer, care după ce vor parcurge mai bine de 1 kilometru, în funcție de unghiul de tragere și de puterea armei, vor cădea pe pământ. Frecarea cu aerul va limita viteza glonțului.

Tragerea cu arme letale în zone nepopulate este un sport care se practică la greu în Statele Unite ale Americii, însă, din păcate din când în când, cineva „se joacă” cu ele și în zonele urbane, ducând astfel la victime colaterale.

Un exemplu, în acest sens, s-a petrecut în anul 2017 de Anul Nou, când membrul democrat al Camerei Reprezentanților din Texas, Armando Martinez, a ieșit afară din casă și a simțit ca și cum ar fi fost lovit în cap cu un baros. După ce a fost dus de urgență la spital, s-a dovedit că a fost lovit în vârful capului de un glonț de calibru 223, potrivit science.howstuffworks.com.

Așadar, tragerea cu gloanțe în aer, fără țintă, la nimereală, poate fi periculoasă în special în zonele populate, fiindcă pot lovi mortal o persoană.

Cât de sus poate urca un glonț?

Mulți dintre internauți s-au întrebat ce se întâmplă, de fapt, cu un glonț care este tras direct spre cer? Cât de sus merge? Când coboară și unde aterizează?

După ce au fost realizate mai multe teste, cu diferite arme, s-a ajuns la concluzia că un glonț standard de calibru 30 tras cu o pușcă, s-ar ridica la o altitudine de 2.743,2 metri în 18 secunde și apoi se va întoarce pe pământ în alte 31 de secunde, iar în ultima porțiune a traseului ar atinge o viteză de 91,4 metri pe secundă.

Potrivit specialiștilor în domeniu, distanța parcursă de glonț în aer este influențată de arma folosită. Când sunt trase orizontal, gloanțele tind să încetinească rapid din cauza frecării cu aerul. În concluzie, orice glonț tras pe verticală va cădea la un moment dat pe pământ, însă este greu de stabilit locul exact, fiindcă va fi influențat extrem de mult de viteza vântului.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot