Ce se întâmplă cu gloanțele trase în aer? Unde ajung?

08.03.2022
Ce se întâmplă cu gloanțele trase în aer? Unde ajung?

În lume există o vorbă care spune că „ceea ce merge în sus trebuie să coboare, la un moment dat”. Așa este și cazul gloanțelor trase în aer, care după ce vor parcurge mai bine de 1 kilometru, în funcție de unghiul de tragere și de puterea armei, vor cădea pe pământ. Frecarea cu aerul va limita viteza glonțului.

Tragerea cu arme letale în zone nepopulate este un sport care se practică la greu în Statele Unite ale Americii, însă, din păcate din când în când, cineva „se joacă” cu ele și în zonele urbane, ducând astfel la victime colaterale.

Un exemplu, în acest sens, s-a petrecut în anul 2017 de Anul Nou, când membrul democrat al Camerei Reprezentanților din Texas, Armando Martinez, a ieșit afară din casă și a simțit ca și cum ar fi fost lovit în cap cu un baros. După ce a fost dus de urgență la spital, s-a dovedit că a fost lovit în vârful capului de un glonț de calibru 223, potrivit science.howstuffworks.com.

Așadar, tragerea cu gloanțe în aer, fără țintă, la nimereală, poate fi periculoasă în special în zonele populate, fiindcă pot lovi mortal o persoană.

Cât de sus poate urca un glonț?

Mulți dintre internauți s-au întrebat ce se întâmplă, de fapt, cu un glonț care este tras direct spre cer? Cât de sus merge? Când coboară și unde aterizează?

După ce au fost realizate mai multe teste, cu diferite arme, s-a ajuns la concluzia că un glonț standard de calibru 30 tras cu o pușcă, s-ar ridica la o altitudine de 2.743,2 metri în 18 secunde și apoi se va întoarce pe pământ în alte 31 de secunde, iar în ultima porțiune a traseului ar atinge o viteză de 91,4 metri pe secundă.

Potrivit specialiștilor în domeniu, distanța parcursă de glonț în aer este influențată de arma folosită. Când sunt trase orizontal, gloanțele tind să încetinească rapid din cauza frecării cu aerul. În concluzie, orice glonț tras pe verticală va cădea la un moment dat pe pământ, însă este greu de stabilit locul exact, fiindcă va fi influențat extrem de mult de viteza vântului.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot