Ce se întâmplă când va muri Preafericitul Patriarh Daniel?

07.09.2022
Ce se întâmplă când va muri Preafericitul Patriarh Daniel?

În anul 2007 a fost ales în fruntea Bisericii Române înalt prelatul Daniel Ciobotea, devenid astfel una dintre cele mai importante figuri din ortodoxia românească. Acesta i-a luat locul patriarhului Teoctist Arăpașu, decedat în urma unei complicații medicale. Denumirea completă a funcției deținute de Patriarhul Daniel este Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Ce se va întâmpla însă la moartea IPS Patriarh Daniel, cel ajuns în anul 2022 la vârsta de 71 de ani?

Cum se alege Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române?

Patriarh Daniel

Conform legislației în vigoare, Patriarhul Bisericii Române poate fi orice persoană din spațiul bisericesc, mitropolit, arhiepiscop, episcop sau eparhiot. Principala metodă de alegere este prin vot secret consultativ. Mitropolitul cu cea mai mare vechime în slujirea arhierească stabilește prin consultare, o listă cu 3 candidați eligibili.

Crucea Mântuitorului Iisus Hristos reprezintă iubirea lui Dumnezeu arătată oamenilor într-o lume plină de ură şi de violenţă. (Patriarhul Daniel)

La Adunarea Națională Bisericească pentru alegerea noului Patriarh sunt prezenți atât înalți prelați, cât și decani ai facultăților de teologie. La apelul secretarului de ședință, fiecare votant primește un buletin de vot, sărută Sfânta Liturghie și plasează votul în urnă. La final, Președintele desface fiecare buletin și citește cu voce tare numele fiecărei persoane de pe foaia de vot. Patriarh al României devine candidatul care a obținut voturile a două treimi din totalul membrilor prezenți. Dacă niciunul dintre votanți nu a primit numărul necesar de voturi, se organizează un nou scrutin la care participă doar primii doi candidați cu cele mai multe voturi. Rezultatul se consemnează într-un proces verbal și se anunță public numele celui ales.

În istoria României au existat un număr de 6 Patriarhi:

Ce se va întâmpla la moartea IPS Patriarh Daniel?

După trecerea la cele sfinte a fostului Patriarh Teoctist, Mitropolitul Daniel a fost ales printr-un număr de 80 de voturi și a fost desemnat noul Patriarh al Bisericii Române. Funcția de Patriarh este desemnată pe viață, iar la moartea actualului Patriarh, va avea loc un nou scrutin pentru a alege noul lider spiritual. Slujba de înmormântare va avea loc în cadrul Catedralei României, iar trupul neînsuflețit va fi depus în clădirea Catedralei Neamului.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot