Ce șanse sunt ca o monedă să cadă pe cant? De unde vine obiceiul aruncării monedei?

19.03.2019
Ce șanse sunt ca o monedă să cadă pe cant? De unde vine obiceiul aruncării monedei?

Unul dintre cele mai populare jocuri de noroc, dacă poate fi numit astfel, este aruncarea monedei. Cum funcționează? Atunci când se caută un câștigător și există doi participanți, unul va alege o față a monedei și celălalt cealaltă față. Se aruncă în sus moneda și câștigător este cel care a ghicit pe ce față va cădea banul. Totuși, ce șanse sunt ca o monedă să cadă pe cant?

Stema sau banul? Cu toate acestea, chiar și pe o suprafață plană este posibil ca o monedă să aterizeze pe marginea ei (pe cant, cum obișnuim să spunem). De exemplu, un cent american are o șansă din aproximativ 6000 să cadă pe cant pe o suprafață plană.

De unde vine expresia „N-am un sfanț”? Ce era sfanțul?

Statisticienii au demonstrat că dacă o monedă este aruncată și prinsă, ea are o șansă de 51% de aterizare pe aceeași față pe care a fost lansată. Așadar, dacă este aruncată cu stema în sus, sunt 51% șanse să pice cu stema în sus. Totuși, dacă moneda este aruncată și învârtită, sunt mai mult de 50% șanse ca moneda să pice cu partea mai grea în jos.

De unde vine obiceiul aruncării monedei?

Se pare că obiceiul aruncării monedei este vechi de mii de ani. Chinezii antici ar fi fost primii care își căutau șansa cu ajutorul unei monede. În urmă cu două mii de ani, monedele chinezești aveau gravate pe o parte capul împăratului și pe cealaltă o navă. Astfel, deviza nu era „Stema sau banul” și „Capul sau nava”.

Câți bani „produce” pe zi Fontana di Trevi și cum se strâng monedele?

Tradiția aruncării monedei încă se practică în cadrul partidelor de fotbal, acolo unde căpitanii celor două echipe „concurează” pentru a-și alege fie terenul în care vor începe meciul, fie posesia mingii.

Există și un site justflipacoin.com care se ocupă cu „aruncarea monedei”.

Curiozități despre monede:

Monedele sunt populare în întreaga lume
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot