Ce s-a întâmplat azi, 9 iunie?

09.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 9 iunie?

Persoanele născute pe 9 iunie și nu numai ar trebui să știe că în această dată, de-a lungul timpului, au avut loc mai multe evenimente importante care au scris istorie. Multe dintre ele sunt trecute cu vederea, însă redactorii shtiu.ro le consideră definitorii pentru anii care au urmat.

Ce s-a întâmplat azi, 9 iunie?

1598 La această dată, Mihai Viteazu a încheiat la Mănăstirea Dealul un tratat cu împăratul Rudolf al II-lea al Sfântului Imperiu Roman. Înțelegerea prevedea că domnitorul Țării Românești recunoaște suveranitatea împăratului, iar la schimb acesta se obligă să-i asigure subsidii pentru întreținerea armatei și recunoaște caracterul ereditar al domniei.

1818 În acest an are loc primul zbor cu un balon cu aer cald deasupra Bucureștiului. Aerostatul a avut un nume haios, fiind denumit „bășica lui Vodă Caragea”.

1848 Pe 6 iunie, în acest an, a avut loc începutul revoluției pașoptiste în Muntenia. La Adunarea de la Islaz, Ion Heliade Rădulescu a citit „Proclamația de la Islaz”, aceasta fiind în final programul revoluției din Țara Românească.

1856 În acest an, poetul Vasile Alecsandri a publicat, în revista „Steaua Dunării”, poezia „Hora Unirii”, care ulterior a devenit imnul de luptă pentru Unirea Principatelor, imnul unității naționale românești.

1912 Din păcate, în acest an, a murit Ion Luca Caragiale, la doar 60 de ani. În decursul vieții, acesta a fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.

Ion Luca Caragiale

1934 Începând cu acest an, copii au avut motive de bucurie, fiindcă Walt Disney a adus pentru prima dată pe ecrane personajul Donald, în producția „Găinușa cea înțeleaptă”.

1959 Armata Statelor Unite ale Americii a lansat la apă primul submarin din lume dotat cu rachete balistice. Acesta a fost denumit „George Washington”.

1978 Anul a fost unul de tristă amintire, fiindcă moare principele Nicolae al României, al doilea fiu al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria.

1981 S-a născut Natalie Portman, una dintre cele mai bune actrițe de la Hollywood, premiată cu Oscar în anul 2011.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot