Ce s-a întâmplat azi, 30 iulie?

30.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 30 iulie?

Ziua de 30 iulie a consemnat de-a lungul timpului mai multe evenimente care au schimbat cursul istoriei, inclusiv pe cea a României.

30 iulie este cea de-a 211-a zi din calendarul gregorian și a 212-a zi în anii bisecți. Shtiu.ro vă prezintă câteva dintre cele mai importante borne ale istoriei.

Ce s-a întâmplat azi, 30 iulie?

579 A murit Papa Benedict I al cărui pontificat a durat din 2 iunie 575 până la moartea sa.

1552 Garnizoana creştină a cetăţii Timişoarei se predă turcilor în schimbul promisiunii acestora de a o lăsa să plece nevătămată. Turcii nu şi-au respectat promisiunea, iar la ieşirea garnizoanei din cetate au masacrat-o.

1619 În Virginia sunt aduși din Africa,primii sclavi de culoare.

1656 Forțele suedeze sub comanda regelui Carol X Gustav înving forțele polono-lituaniene în bătălia de la Varșovia.

1863 S-a născut industriaşul Henry Ford, fondatorul companiei „Ford Motor Co”; este considerat părintele automobilului de serie (modelul Ford T) .

1912 Împăratul Meiji moare și este succedat de fiul său, Yoshihito, cunoscut ca Împăratul Taisho.

1930 La Montevideo, naționala Uruguayului câștigă primul Campionat Mondial de Fotbal din istorie.

Naționala Uruguayului – prima campioană mondială la fotbal din istorie

 

1941 Guvernul polonez aflat în exil și Stalin semnează un acord de ajutor mutual în lupta împotriva lui Hitler; acordul include o amnistie pentru cetățenii polonezi privați de libertate pe teritoriul sovietic și formarea unei armate poloneze sub comanda generalului Wladyslaw Anders, eliberat dintr-o închisoare din Moscova.

1945 Submarinul japonez I-58 aflat sub comanda lui Mochitsura Hashimoto scufundă vasul american USS Indianapolis. Comandamentul Forțelor Navale nu a avut cunoștință de scufundarea navei până când n-au fost reperați supraviețuitori trei zile și jumătate mai târziu. Dintre cei 1.196 de membri ai echipajului au supraviețuit 321.

1956 Congresul american aprobă inscripționarea dolarilor americani cu deviza „In God We Trust”.

1966 Pe stadionul „Wembley” din Londra naționala Angliei câștigă Campionatul Mondial de Fotbal, învingând după prelungiri Germania cu scorul de 4-2.

1970 La Arad are loc primul meci internațional de fotbal feminin din România: Foresta Arad – Olimpia Zdar Nad Sazavou, Cehoslovacia.

1975 Începe, la Helsinki, conferința la nivel înalt pentru securitate și cooperare în Europa.

1980 În zona castrului roman de la Hinova din județul Mehedinți este descoperit un tezaur de obiecte din aur tracice din sec. XII î.Hr.

Pe teritoriul castrului roman de la Hinova s-a descoperit un important tezaur ce conține piese din aur

 

2003 Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara efectuează în premieră naţională un intratransplant de celule stem pentru regenerarea muşchiului cardiac.

2007 Teoctist, Patriarhiul Bisericii Ortodoxe Române, moare la vârsta de 92 de ani.

2020 Este lansată cu succes misiunea „Mars 2020”.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising