Ce s-a întâmplat azi, 29 iulie?

29.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 29 iulie?

29 iulie este a 210-a zi a calendarului gregorian și a 211-a zi în anii bisecți. În această zi au avut loc evenimente care au marcat istoria omenirii.

Tot în această zi se sărbătorește Ziua Imnului Național al României „Deșteaptă-te, Române!”, ca urmare a unei hotărâri pe care Senatul României a luat-o la 18 mai 1998.

Shtiu.ro vă prezintă cele mai importante evenimente care au avut loc într-o zi de 29 iulie.

Ce s-a întâmplat azi, 29 iulie?

1834 Se înregistrează primul accident rutier. O diligenţă cu aburi aparținând inginerului Edinburg lovește o piatră pusă în mod intenţionat în drum. Cazanul cu aburi explodează, provocând moartea a cinci persoane.

1836 Are loc inaugurarea Arcului de Triumf din Paris.

1848 În parcul Zăvoi din Rm. Vâlcea, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri cu Anton Pann în frunte, a intonat pentru prima oară imnul Revoluţiei paşoptiste „Deşteaptă-te, Române!”.

1857 Carol Davila, medic român de orgine francezaă, și Nicolae Kretzulescu pun bazele învățământului medical din țara noastră înființând Şcoala Naţională de medicină şi farmacie din Bucureşti.

1883 Se naște Benito „Il Duce” Mussolini, primul dictator fascist al Europei.

1890 Moare pictorul olandez Vincent van Gogh.

1900 Regele Umberto I al Italiei este asasinat de anarhistul italian Gaetano Bresci.

1921 Adolf Hitler (foto 1) devine liderul Partidului Naţionalist German al Muncitorilor.

1946 Începe Conferinţa de pace convocată la Paris de puterile învingătoare în Al Doilea Război Mondial, pentru pregătirea tratatelor de pace cu Bulgaria, Finlanda, Italia, România şi Ungaria.

1952 La Jocurile Olimpice de vară de la Helsinki, Iosif Sârbu cucerește medalia de aur la tir, aducând primul titlu olimpic din istoria României.

1958 Preşedintele american Dwight Eisenhower semnează actul prin care ia ființă NASA.

1981 Charles, Prinţ de Wales, se căsătoreşte la Catedrala St. Paul din Londra cu Lady Diana Spencer (foto 2).

1994 Este adoptată prima Constituție a Republicii Moldova.

2005 Astronomii anunță descoperirea planetei pitice Eris; deoarece diametrul său este mai mare decât cel al lui Pluton, a fost considerat de mulți ca fiind Planeta X, cea despre care se credea că este cauza unor perturbări în rotația planetelor Uranus și Neptun.

Foto: Unsplash și Wikipedia

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot