Ce s-a întâmplat azi, 26 ianuarie?

26.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 26 ianuarie?

Ziua de 26 ianuarie este cea de 26-a zi a calendarului gregorian și a 27-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 339 de zile.

La 26 ianuarie 1945, trupele sovietice au intrat în Auschwitz, Polonia, și au eliberat 7.000 de supraviețuitori înfometați din rețeaua lagărelor de concentrare, dezvăluind lumii profunzimea ororilor săvârșite acolo.

Ce s-a întâmplat azi, 26 ianuarie?

1500 – Navigatorul spaniol Vicente Yanez Pinzon a descoperit Brazilia.

1788 – Primii coloniști europeni în Australia, conduși de căpitanul Arthur Phillip, au ajuns în ceea ce este azi Sydney. Grupul se stabilise pentru prima dată la Botany Bay cu opt zile înainte. Această zi este sărbătorită ca Ziua Australiei.

1865 – Guvernul lui Mihail Kogălniceanu demisionează.

1880 – S-a născut Douglas MacArthur, generalul american care a comandat Teatrul Pacificului de Sud-Vest în al Doilea Război Mondial, a administrat Japonia postbelică în timpul ocupației aliate care a urmat și a condus forțele Națiunilor Unite în primele nouă luni ale războiului din Coreea.

1918 – S-a născut la Scornicești dictatorul român Nicolae Ceaușescu.

1939 – Barcelona, ​​capitala republicană a Spaniei, cade în mâinile forțelor naționaliste ale generalului Francisco Franco în timpul războiului civil spaniol.

1950India devine oficial o republică care nu mai este sub stăpânire britanică. Noul președinte, Rajendra Prasad, depune jurământul în funcție. Prasad a fost un activist cheie în mișcarea naționalistă a lui Mahatma Gandhi, alături de prim-ministrul interimar al Indiei, Pandit Jawaharlal Nehru.

1965 – La mai bine de un deceniu de la independența Indiei, hindi devine limba oficială a a acesteia.

1976 – România devine membră a organizației internaționale a Națiunilor Unite numită G77 (Grupul celor 77).

2010 – S-a anunțat că filmul lui James Cameron „Avatar” a devenit filmul cu cele mai mari încasări din lume.

2020 – Baschetbalistul american Kobe Bryant, care a fost considerat unul dintre cei mai mari jucători ai acestui sport, câștigând cinci campionate NBA cu Los Angeles Lakers, a murit într-un accident de elicopter la vârsta de 41 de ani.

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot