Ce s-a întâmplat azi, 22 decembrie?

22.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 22 decembrie?

Ziua de 22 decembrie este cea de 356-a zi a calendarului gregorian și a 357-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 9 de zile.

Revoluția din decembrie 1989 a fost o perioadă de tulburări civile care a dus la procesul și execuția liderului Partidului Comunist Nicolae Ceaușescu și a soției sale Elena, și la sfârșitul a 42 de ani de guvernare comunistă în România.

Revoluții au avut loc în mai multe țări din Europa Centrală și de Est în 1989. Revoluția română a fost ultima dintre acestea și singura care a răsturnat violent un guvern și l-a executat pe liderul acestuia.

Ce s-a întâmplat azi, 22 decembrie?

1932 – Un război în Spania a provocat diviziuni profunde în politica SUA și se temea că războiul va declanșa un conflict european masiv.

1942 – Deși Italia era instabilă din punct de vedere politic și economic și oarecum era o responsabilitate pentru Germania ca aliat de război, germanii au furnizat Italiei cărbuni, fier și combustibil în schimbul tancurilor, avioanelor, armelor și alimentelor.

1968 – Canada și SUA au fost singurele țări din lume în care vârstele de votare difereau în funcție de provincia sau statul în care cetățenii aveau reședința. Quebec și Saskatchewan au permis adolescenților de peste 18 ani să voteze, în timp ce Columbia Britanică le-a permis celor de peste 19 ani să voteze.

1987 – O sută de balene Minke urmau să fie ucise în Antarctica de către Japonia. Departamentul lor de pescuit a numit-o „vânătoarea științifică de balene”, dar unii au considerat că este într-adevăr o scuză pentru vânătoarea comercială de balene.

1989 – Soții Ceaușescu au fugit la scurt timp după ce s-a iscat Revoluția anticomunistă.

1991 – Uniunea Sovietică era distrusă și 11 foste republici au anunțat că reprezintă o comunitate, lăsându-l pe președintele Mihail Gorbaciov un împărat fără imperiu. Comunitatea a fost ratificată la Alma-Ata din Kazaka.

2000 – Madonna s-a căsătorit cu regizorul britanic Guy Ritchie, la o ceremonie exclusivistă în Highlands.

2005Mexic a cerut ca America Latină să se alăture luptei împotriva planurilor americane de a ridica un zid de 700 de mile la granița dintre Mexic și SUA.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot