Ce s-a întâmplat azi, 20 august?

20.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 20 august?

Ziua de 20 august, a 232-a zi a calendarului gregorian și a 233-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul timpului evenimente care au schimbat istoria lumii și pe cea a României.

În această zi, în anul 1469, răzeșii conduși de Ștefan cel Mare îi învingea la Lipnic, pe Nistru, pe tătarii Hoardei de Aur

Pe numele său adevărat Ștefan al III-lea (n. 1433, Borzești – d. 1504, Suceava), fiu al lui Bogdan al II-lea, Ștefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504.

A domnit timp de 47 de ani, durată care nu a mai fost egalată niciodată în istoria Moldovei. În timpul său, marele Ștefan a dus lupte împotriva Imperiului Otoman, Regatului Poloniei și Regatului Ungariei.

Biserici și mănăstiri construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial.

Ce s-a întâmplat azi, 20 august

1741 Vitus Bering, explorator danez, aflat în serviciul Rusiei, descoperă Alaska. În 1959, acesta devine cel de-al 49-lea stat american.

1870 Vede lumina zilei Maria, fiica regelui Carol I şi a Elisabetei, singurul copil al familiei regale; a murit în 1877 bolnavă de scarlatină.

1884 Apare, la Bucureşti, din iniţiativa lui Luigi Cazzavillan, ziarul de informaţii „Universul”, primul mare cotidian din România.

1902 Are loc primul meci de fotbal din România, la Timişoara. Atunci, echipa oraşului Timişoara a înfruntat echipa Lugojului, iar victoria revenit echipei Reuniunea de Sport Lugoj, sscor 3-2. În Bucureşti, primul meci s-a disputat abia în 1907.

1920 România şi Austria încheie un Aranjament comercial provizoriu, prin care cele două ţări îşi acordă în mod reciproc clauza naţiunii celei mai favorizate. Este primul acord comercial între cele două ţări după încheierea Tratatului de pace şi prima Convenţie comercială postbelică încheiată de România.

1941 Al Doilea Război Mondial: Începe asediul Armatei germane asupra oraşului Leningrad (astăzi Sankt Petersburg).

1944 Al Doilea Război Mondial: Începe Bătălia pentru România cu o ofensivă majoră a Armatei Sovietice. După 23 august, România va ieși din război de partea Axei și va trece de partea Aliaților.

1968 Forțe militare ale Tratatului de la Varşovia Forțe militare (Uniunea Sovietică, RDG, Polonia, Ungaria și Bulgaria), cu excepţia României, invadează Cehoslovacia, punând capăt „Primăverii de la Praga”. Cehoslovacia este obligată să urmeze linia socialistă sovietică.

1968 Pe poarta uzinei de la Colibaşi (Piteşti) iese primul autoturism românesc, modelul Dacia 1100.

1975 NASA lansează către Marte sonda spațială Viking 1, prima dintre cele două sonde spaţiale din Programul Viking.

1981 Intră în vigoare acordul de încetare a atacurilor împotriva Iranului. Conflictul s-a soldat cu 300.000 de morţi în rîndul irakienilor.

1991 Parlamentul eston proclamă independenţa de stat a Estoniei (RSS Estonă a intrat în cadrul URSS la 6.08.1940), recunoscută de URSS la 6.09.1991.

1999 Începe conflictul din Kosovo, Iugoslavia.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
Cu siguranță ați văzut măcar o dată rățuștele urmându-și mama pe apă într-un șir indian perfect. Cu toate că acest comportament pare simplu, în spatele lui se află un principiu fizic... citește tot
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Se tot vorbește în aceste zile despre bugetari, al căror număr a ajuns pe întreg teritoriul țării la finalul anului 2024 la 1.266.808 de persoane, scrie stirileprotv.ro. Mai mult, se discută... citește tot
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
La bază, gastronomia românească este o selecție de influențe ale popoarelor care s-au perindat în spaţiul carpato-danubiano-pontic. O mulțime de oameni se întreabă, pe bună dreptate, dacă... citește tot