Ce s-a întâmplat azi, 18 ianuarie?

18.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 ianuarie?

Ziua de 18 ianuarie este cea de 18-a zi a calendarului gregorian și a 19-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 347 de zile.

În 1943 la 18 ianuarie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, insurgenții evrei din Varșovia și-au lansat rezistența armată inițială împotriva trupelor naziste, care în cele din urmă au reușit să zdrobească rebeliunea. Sovieticii au anunțat că au depășit lungul asediu nazist al Leningradului (a mai trecut un an înainte ca asediul să fie ridicat pe deplin).

Ce s-a întâmplat azi, 18 ianuarie?

1778 – Navigatorul englez, căpitanul James Cook, a ajuns în insulele Hawaii de astăzi, pe care le-a numit „Insulele Sandwich”.

1916 – S-a născut cunoscutul om politic post-revoluționar, Silviu Brucan (Saul Bruckner). În septembrie 2006 a încetat din viață.

1919 – Conferinţa de pace de la Paris, organizată pentru negocierea tratatelor de pace care pun capăt Primului Război Mondial.

1967 – Albert DeSalvo, care pretindea că este „Stranglerul din Boston”, a fost condamnat pentru tâlhărie armată, agresiune și infracțiuni sexuale. Condamnat pe viață, DeSalvo a fost ucis în închisoare în 1973.

1991 – Eastern Airlines s-a închis după mai bine de șase decenii de activitate.

1996 – Lisa Marie Presley, fiica defunctului cântăreț rock Elvis Presley, a cerut divorțul de Michael Jackson, care era soțul ei din 26 mai 1994.

1997 – Exploratorul norvegian Boerge Ousland a devenit primul care a traversat singur Antarctica, după ce a călătorit timp de 64 de zile cu schiurile sau pe jos.

2001 – Președintele Bill Clinton, a oferit o declarație de adio de la Biroul Oval și a spus națiunii că America „a fost bine” în timpul președinției sale, cu o prosperitate record și un mediu mai curat.

2005 – Cel mai mare avion comercial din lume, Airbus A380 „superjumbo” capabil să zboare până la 800 de pasageri, a fost dezvăluit la Toulouse, Franța.

2011 – A încetat din viață celebrul actor Ion Besoiu.

2017 – Au început protestele anticorupție din România împotriva legii grațierii și amnistiției (18 ianuarie–5 martie 2017).

Foto: depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot