Ce s-a întâmplat azi, 16 decembrie?

16.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 16 decembrie?

Ziua de 16 decembrie este cea de 350-a zi a calendarului gregorian și a 351-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 15 de zile.

La 16 decembrie 1773, în SUA a avut loc unul dintre evenimentele cheie ale Revoluției Americane. Boston Tea Party a fost un punct culminant al protestelor împotriva Legii Ceaiului și cu privire la amploarea autorității parlamentului britanic asupra coloniilor britanice americane, inclusiv noi taxe, inclusiv una pe ceai, disputa principală a coloniștilor a fost „fără impozitare fără reprezentare”, ceaiul.

Aceasta a fost o modalitate de a protesta împotriva reprezentării coloniilor în guvernul britanic. În urma deciziei oficialilor din Boston care au refuzat să returneze în Marea Britanie trei nave cu ceai taxat, un grup de coloniști s-au urcat pe nave și au distrus ceaiul aruncându-l în portul Boston.

Ce s-a întâmplat azi, 16 decembrie?

1707 – Ultima erupție a Muntelui Fuji. Cel mai înalt vulcan din Japonia a erupt pentru ultima dată în ceea ce este cunoscut sub numele de Erupția Hōei. Erupția a durat 17 zile.

1907 – Africa de Sud – Mișcarea Etiopiană. Britanicii erau foarte îngrijorați de mișcarea etiopienă din Africa de Sud. Această mișcare a avut ca slogan „Africa de Sud pentru negri” și scopul ei era abolirea stăpânirii britanice. Cel mai radical grup de rebeli a fost tribul Zulu.

1916 – Rasputin, călugărul care exercitase o influență puternică asupra familiei regale ruse, a fost ucis de un grup de nobili conduși de prințul Felix Yusupov și de marele duce Dmitri Pavlovici.

1938Regele Carol al II-lea înființează organizaţia politică Frontul Renaşterii Naţionale (F.R.N.).

Carol al II-lea

1955 – Regina a deschis noi clădiri în centrul Aeroportului Londrei (redenumit Aeroportul Heathrow), parte dintr-un nou complex conceput pentru a gestiona un număr tot mai mare de pasageri aerieni.

Aeroportul Londra (Heathrow) a fost deschis inițial în 1946, dar noile clădiri făceau parte dintr-o extindere planificată. Aeroportul Heathrow are acum cinci terminale și este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, cu peste 65 de milioane de pasageri pe an.

1967 – Generalul de Gaulle din Franța încuraja Quebecul să se separe de restul Canadei. Newport Daily News a explicat: „În timp ce practic toți francezii educați au învățat engleza ca o chestiune de necesitate, orice număr de lideri canadieni britanici știau puțin sau deloc franceză – cultura canadiană era aproape exclusiv britanică și americană, cu aproape o picătură de franceză”.

1971 – Sfârșitul războiului indo-pakistanez. Al treilea conflict major dintre cele două țări a fost luptat din cauza sprijinului Indiei pentru Războiul de Eliberare din Bangladesh. Războiul s-a încheiat abia după 13 zile și odată cu crearea statului independent Bangladesh.

1989 – Începe Revoluția Anticomunistă la Timișoara.

1991 – Independența Kazahstanului. Țara din Asia Centrală a fost ultima republică sovietică care și-a declarat independența.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot