Ce s-a întâmplat azi, 13 ianuarie?

13.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 ianuarie?

Ziua de 13 ianuarie este cea de 13-a zi a calendarului gregorian și a 14-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 352 de zile.

La 13 ianuarie 1915 a avut loc la Avezzano cel mai grav cutremur din istoria Italiei. Cutremurul cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter a avut loc în jurul orei 8:00, ora locală, afectând mii de oameni în centrul și sudul Italiei. Seismul a fost simțit chiar și la Roma.

Orașul Avezzano a fost literalmente prăbușit din cauza catastrofei naturale și doar o clădire înaltă a supraviețuit. 96% din populația sa a fost eliminată aproape simultan, fiind zona cu cele mai multe victime.

Ce s-a întâmplat azi, 13 ianuarie?

1855 – Revista „România literară” apare săptămânal la Iași. Aceasta era editată de Vasile Alecsandri, iar în această este publicația în care Alecu Russo a scris versiunea proprie a poemului „Cântarea României”.

1866 – S-a născut Constantin I.C. Brătianu, om politic din România.

1918 – Guvernul lui Lenin distruge relațiile diplomatice cu România, astfel intervenind starea de război.

1927 – Reprimarea comuniștilor din SUA. Documentele comuniste au fost prezentate la Washington, secretarului Kellogg. Aceste lucrări aveau pe el înregistrări ale diferitelor citate făcute de lideri sovietici, precum și de mexicani și americani.

Aparent, afirmația a fost că America Latină și Mexic vor fi folosite ca baze pentru un atac asupra Statelor Unite „imperialiste”. Documentul prezentat lui Kellogg a fost adus la Senat, deoarece ținea o ședință a comitetului de relații externe cu privire la tranzacțiile din Nicaragua.

1942 – Reprezentanții din nouă țări ocupate de germani se întâlnesc la Londra pentru a declara că toți cei găsiți vinovați de crime de război vor fi pedepsiți după încheierea războiului. Cunoașterea atrocităților germane care au avut loc în Polonia și Rusia, unde avea loc măcelărirea inocenților, inclusiv a evreilor, a dizidenților politici și a clerului. La sfârşitul războiului a fost înfiinţată o instanţă pentru a-i judeca pe cei care au comis atrocităţile.

1973 – O studentă la Universitatea West Virginia a depus o plângere de discriminare prin intermediul Diviziei pentru Drepturile Omului din Virginia de Vest. Motivul plângerii a fost că acestei eleve i-au fost refuzate prețurile școlarizării rezidenților, deoarece soțul ei urma o școală din afara statului.

Cazul nu a fost încă decis, dar se părea că de la această dată erau șanse mari ca această femeie să fie discriminată. Acesta este al doilea dosar ca acesta care a fost depus în câteva luni.

2009 – Atacurile israeliene și ocuparea Gaza continuă cu încă 60 de ținte bombardate peste noapte, ofensiva israeliană intră acum în a 3-a săptămână și numărul bombardamentelor și numărul morților în Gaza se apropie de 1.000, aproape 300 dintre morți fiind copii.

Gaza este principalul oraș al Fâșiei Gaza.

Trupele israeliene se află acum în suburbiile orașului Gaza și sunt angajate în lupte de stradă cu militanții palestinieni. Atacurile și ocupația israeliană sunt o răzbunare pentru atacurile cu rachete și mortiere din Gaza asupra orașelor israeliene.

Foto: Deposit Photos, Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot