Ce s-a întâmplat azi, 13 ianuarie?

13.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 ianuarie?

Ziua de 13 ianuarie este cea de 13-a zi a calendarului gregorian și a 14-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 352 de zile.

La 13 ianuarie 1915 a avut loc la Avezzano cel mai grav cutremur din istoria Italiei. Cutremurul cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter a avut loc în jurul orei 8:00, ora locală, afectând mii de oameni în centrul și sudul Italiei. Seismul a fost simțit chiar și la Roma.

Orașul Avezzano a fost literalmente prăbușit din cauza catastrofei naturale și doar o clădire înaltă a supraviețuit. 96% din populația sa a fost eliminată aproape simultan, fiind zona cu cele mai multe victime.

Ce s-a întâmplat azi, 13 ianuarie?

1855 – Revista „România literară” apare săptămânal la Iași. Aceasta era editată de Vasile Alecsandri, iar în această este publicația în care Alecu Russo a scris versiunea proprie a poemului „Cântarea României”.

1866 – S-a născut Constantin I.C. Brătianu, om politic din România.

1918 – Guvernul lui Lenin distruge relațiile diplomatice cu România, astfel intervenind starea de război.

1927 – Reprimarea comuniștilor din SUA. Documentele comuniste au fost prezentate la Washington, secretarului Kellogg. Aceste lucrări aveau pe el înregistrări ale diferitelor citate făcute de lideri sovietici, precum și de mexicani și americani.

Aparent, afirmația a fost că America Latină și Mexic vor fi folosite ca baze pentru un atac asupra Statelor Unite „imperialiste”. Documentul prezentat lui Kellogg a fost adus la Senat, deoarece ținea o ședință a comitetului de relații externe cu privire la tranzacțiile din Nicaragua.

1942 – Reprezentanții din nouă țări ocupate de germani se întâlnesc la Londra pentru a declara că toți cei găsiți vinovați de crime de război vor fi pedepsiți după încheierea războiului. Cunoașterea atrocităților germane care au avut loc în Polonia și Rusia, unde avea loc măcelărirea inocenților, inclusiv a evreilor, a dizidenților politici și a clerului. La sfârşitul războiului a fost înfiinţată o instanţă pentru a-i judeca pe cei care au comis atrocităţile.

1973 – O studentă la Universitatea West Virginia a depus o plângere de discriminare prin intermediul Diviziei pentru Drepturile Omului din Virginia de Vest. Motivul plângerii a fost că acestei eleve i-au fost refuzate prețurile școlarizării rezidenților, deoarece soțul ei urma o școală din afara statului.

Cazul nu a fost încă decis, dar se părea că de la această dată erau șanse mari ca această femeie să fie discriminată. Acesta este al doilea dosar ca acesta care a fost depus în câteva luni.

2009 – Atacurile israeliene și ocuparea Gaza continuă cu încă 60 de ținte bombardate peste noapte, ofensiva israeliană intră acum în a 3-a săptămână și numărul bombardamentelor și numărul morților în Gaza se apropie de 1.000, aproape 300 dintre morți fiind copii.

Gaza este principalul oraș al Fâșiei Gaza.

Trupele israeliene se află acum în suburbiile orașului Gaza și sunt angajate în lupte de stradă cu militanții palestinieni. Atacurile și ocupația israeliană sunt o răzbunare pentru atacurile cu rachete și mortiere din Gaza asupra orașelor israeliene.

Foto: Deposit Photos, Wikipedia

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Marea Piramidă din Giza este un simbol al Egiptului și un reper pentru egipteni și nu numai. Această construcție este cea mai veche și cea mai mare piramidă din complexul piramidal Giza situat... citește tot
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot