Ce s-a întâmplat azi, 13 ianuarie?

13.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 ianuarie?

Ziua de 13 ianuarie este cea de 13-a zi a calendarului gregorian și a 14-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 352 de zile.

La 13 ianuarie 1915 a avut loc la Avezzano cel mai grav cutremur din istoria Italiei. Cutremurul cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter a avut loc în jurul orei 8:00, ora locală, afectând mii de oameni în centrul și sudul Italiei. Seismul a fost simțit chiar și la Roma.

Orașul Avezzano a fost literalmente prăbușit din cauza catastrofei naturale și doar o clădire înaltă a supraviețuit. 96% din populația sa a fost eliminată aproape simultan, fiind zona cu cele mai multe victime.

Ce s-a întâmplat azi, 13 ianuarie?

1855 – Revista „România literară” apare săptămânal la Iași. Aceasta era editată de Vasile Alecsandri, iar în această este publicația în care Alecu Russo a scris versiunea proprie a poemului „Cântarea României”.

1866 – S-a născut Constantin I.C. Brătianu, om politic din România.

1918 – Guvernul lui Lenin distruge relațiile diplomatice cu România, astfel intervenind starea de război.

1927 – Reprimarea comuniștilor din SUA. Documentele comuniste au fost prezentate la Washington, secretarului Kellogg. Aceste lucrări aveau pe el înregistrări ale diferitelor citate făcute de lideri sovietici, precum și de mexicani și americani.

Aparent, afirmația a fost că America Latină și Mexic vor fi folosite ca baze pentru un atac asupra Statelor Unite „imperialiste”. Documentul prezentat lui Kellogg a fost adus la Senat, deoarece ținea o ședință a comitetului de relații externe cu privire la tranzacțiile din Nicaragua.

1942 – Reprezentanții din nouă țări ocupate de germani se întâlnesc la Londra pentru a declara că toți cei găsiți vinovați de crime de război vor fi pedepsiți după încheierea războiului. Cunoașterea atrocităților germane care au avut loc în Polonia și Rusia, unde avea loc măcelărirea inocenților, inclusiv a evreilor, a dizidenților politici și a clerului. La sfârşitul războiului a fost înfiinţată o instanţă pentru a-i judeca pe cei care au comis atrocităţile.

1973 – O studentă la Universitatea West Virginia a depus o plângere de discriminare prin intermediul Diviziei pentru Drepturile Omului din Virginia de Vest. Motivul plângerii a fost că acestei eleve i-au fost refuzate prețurile școlarizării rezidenților, deoarece soțul ei urma o școală din afara statului.

Cazul nu a fost încă decis, dar se părea că de la această dată erau șanse mari ca această femeie să fie discriminată. Acesta este al doilea dosar ca acesta care a fost depus în câteva luni.

2009 – Atacurile israeliene și ocuparea Gaza continuă cu încă 60 de ținte bombardate peste noapte, ofensiva israeliană intră acum în a 3-a săptămână și numărul bombardamentelor și numărul morților în Gaza se apropie de 1.000, aproape 300 dintre morți fiind copii.

Gaza este principalul oraș al Fâșiei Gaza.

Trupele israeliene se află acum în suburbiile orașului Gaza și sunt angajate în lupte de stradă cu militanții palestinieni. Atacurile și ocupația israeliană sunt o răzbunare pentru atacurile cu rachete și mortiere din Gaza asupra orașelor israeliene.

Foto: Deposit Photos, Wikipedia

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 16 august este cea de-a 228-a zi din calendarul gregorian și a 229-a zi în anii bisecți. În această zi, în anul 1877, la Gorni-Studen, în Bulgaria, are loc întâlnirea dintre...
Cele mai noi articole
Imperiul Gucci- cum a început totul și cum a ajuns să dea faliment
Imperiul Gucci- cum a început totul și cum a ajuns să dea faliment
Când este pronunțat numele de Gucci, toată lumea se gândește la lux, opulență și la unul dintre cele mai mari branduri de modă din lume. Dacă ne întoarcem puțin în timp, vom afla de... citește tot
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?
Coco Chanel a fost una dintre cele mai influente personalități în modă din istorie. Deși designerul a murit în 1971, creațiile sale și conceptele sale despre modă încă influențează... citește tot
Când a avut loc cea mai veche întrecere de înot?
Când a avut loc cea mai veche întrecere de înot?
Înotul este un sport foarte sănătos de practicat, fiindcă ajută corpul uman să se dezvolte. Totodată, mișcările în apă îmbunătățesc starea psihică a persoanei și oferă un alt tonus... citește tot