Ce s-a întâmplat azi, 10 decembrie?

10.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 10 decembrie?

Ziua de 10 decembrie este cea de 344-a zi a calendarului gregorian și a 345-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 21 de zile.

De-a lungul istoriei, această zi a fost marcată de câteva evenimente importante atât în lume, cât și în România.

Ce s-a întâmplat azi, 10 decembrie?

1817 – Mississippi devine al 20-lea stat din Statele Unite.

1898 – Reprezentanții Spaniei și ai Statelor Unite au semnat Tratatul de la Paris , încheiend războiul hispano-american.

1901 – Au fost decernate primele premii Nobel, la cinci ani de la moartea chimistului și inventatorului suedez, Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. În testamentul său, Alfred Nobel a scris că își dorește ca o mare parte din averea lui să fie folosită pentru a acorda premii pentru cei care au avut cele mai mari reușite în domenii precum fizica, chimia, psihologia, medicina, literatura și pacea.

1909 – Autoarea suedeză Selma Lagerlöf a devenit prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură, citată pentru „idealismul înalt, imaginația vie și percepția spirituală care îi caracterizează scrierile”.

1919 – Imediat ce s-a încheiat Primul Război Mondial, România semnează tratatele de pace cu Austria si Bulgaria.

1948 – Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului.

1964 – Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat lui Martin Luther King Jr. la Oslo, Norvegia.

1976 –  Se înființează Organizația Șoimii Patriei care avea ca scop, potrivit Wikipedia, „educarea moral-civică a copiilor, în spiritul umanismului, al dragostei și respectului față de patrie și popor, față de Partidul Comunist Român

1981 – O epidemie misterioasă, constând din două boli separate, o formă de pneumonie și cancer de piele, a fost găsită la 180 de pacienți din 15 state din iulie 1980. La 10 decembrie 1981, afecțiunea necunoscută a fost denumită în cele din urmă virus SIDA.

1996 – Președintele sud-african Nelson Mandela a semnat o nouă constituție care a încheiat tranziția de la o perioadă lungă de guvernare a minorității albe (apartheid) la democrație cu drepturi depline.

2006 – Generalul chilian Augusto Pinochet, a cărui domnie dictatorială (1974–1990) în Chile a fost marcată de uciderea și tortura oponenților politici, a murit în timp ce era acuzat de încălcarea drepturilor omului.

2007 – Politicianul argentinian Cristina Fernández de Kirchner a depus jurământul ca prima femeie președinte aleasă a Argentinei.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot