Ce nu trebuie să faci înainte de analize medicale?

19.11.2021
Ce nu trebuie să faci înainte de analize medicale?

Unele analize medicale pe care ar trebui să le faci necesită o minimă pregătire înainte. Medicul recomandă să nu mănânci sau să bei nimic, cu excepția apei, în orele premergătoare testului.

Ce analize trebuie făcute pe stomacul gol?

Acest lucru înainte de anumite analize de sânge este important pentru a ca rezultatele testelor să fie exacte. Vitaminele, mineralele, grăsimile, carbohidrații și proteinele care alcătuiesc toate alimentele și băuturile pot avea un impact asupra valorilor nivelului sanguin, tulburând rezultatele testului.

Nu toate analizele necesită această pregătire. Testele de sânge pentru care un pacient va trebui probabil să meargă cu stomacul gol sunt testul glicemiei, testul funcției hepatice, testul colesterolului, testul nivelului de trigliceride, testul nivelului de lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL), testul nivelului de lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL), panoul metabolic de bază, panoul funcției renale, panou de lipoproteine.

Ce nu trebuie să faci înainte de analize medicale?

De obicei, înaintea unor anumite analize medicale, medicul recomandă să nu mănânci sau să bei nimic, în afară de apă. Cu toate acestea, o analiză de tipul coproculturii, nu necesită pregătire specială, însă imitează anumite alimente. Carnea roșie, broccoli și chiar unele medicamente pot rezulta un test fals.

În funcție de testele pe care urmează să le faci, specialiștii recomandă ca ultima masă să fie cu câteva ore înainte de recoltare. Un alt lucru pe care să nu-l faci înainte de analizele medicale este să bei cafea. Chiar dacă o bei neagră, cafeaua poate interfera cu rezultatele analizelor de sânge. Acest lucru este din cauza faptului că are cofeină și materie vegetală solubilă, ceea ce ar putea modifica rezultatele testelor.

Cafeaua este, de asemenea, un diuretic, iar acest lucru poate avea un efect de deshidratare. Cu cât ești mai puțin hidratat, cu atât poate fi mai greu pentru asistenta sau alt profesionist medical care îți face testul de sânge să găsească o venă. Acest lucru poate face testul de sânge mai greu sau mai stresant pentru tine.

Unele teste de sânge, cum ar fi cele care evaluează sănătatea ficatului sau nivelurile de trigliceride, pot cere să nu bei alcool timp de 24 de ore. Urme de alcool pot rămâne în sânge timp de câteva zile.

Este bine să bei apă înainte de un test de sânge, cu excepția cazului în care ești instruit altfel de către medicul tău. Acest lucru este diferit de unele proceduri chirurgicale, care pot necesita să aveți stomacul complet gol.

Apa de la robinet sau cea îmbuteliată sunt în regulă, dar băuturile carbogazoase, aromate sau de altă natură, nu ar trebui să fie consumate înainte de a face teste de sânge și nici orice tip de ceai.

Sfaturi pentru un examen medical de succes

Încearcă să dormi opt ore în noaptea dinaintea examenului, astfel încât tensiunea arterială să fie cât mai scăzută posibil.

Alimentele sărate și grase cresc tensiunea arterială și trigliceridele. Cel mai bine este să le eviți cu cel puțin 24 de ore înainte de analizele medicale. Două sau trei zile ar fi și mai bune.

Exercițiile fizice intense înainte de un examen medical îți pot crește ritmul cardiac și îți pot scădea nivelul de potasiu. Dacă iei anumite medicamente periodic, informează specialistul pentru ca acesta să le aibă în vedere.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot