Ce înseamnă recensământ?

04.04.2022
Ce înseamnă recensământ?

Un recensământ este un sondaj efectuat pe întregul set de obiecte de observație aparținând unei anumite populații. Se depun toate eforturile pentru a include pe toată lumea și de aceea este atât de important recensământul.

Recensământul este singurul sondaj care oferă o imagine detaliată a întregii populații și este unic deoarece acoperă toată lumea în același timp și pune aceleași întrebări de bază peste tot. Acest lucru facilitează compararea diferitelor părți ale țării.

Informațiile oferite de recensământ permit guvernului, autorităților din domeniul sănătății și multor alte organizații să își vizeze resursele mai eficient și să planifice serviciile de locuințe, educație, sănătate și transport pentru anii următori.

Recensământul în România

În România, recensământul este planificat și realizat de Institutul Național de Statistică. Din cauza pandemiei de coronavirus, în toate țările Uniunii Europene, această acțiune a fost amânată cu un an. În mod normal, recensământul se efectuează o dată la zece ani.

Anul acesta, numărarea populației va fi pentru prima oară informatizată. Cetățenii țării vor putea să se autorecenzeze. Datele se vor putea introduce de pe orice dispozitiv, cum ar fi telefon smartphone, tabletă sau laptop.

Tot ceea ce au nevoie oamenii este acces la internet și o adresă de email validă. Un prim pas este preînregistrarea pe baza codului numeric personal pe site-ul www.recensamantromania.ro. Chestionarul propriu-zis se va primi pe adresa de mail menționată, iar durata completării acestuia este de maximum 10 minute.

Anul acesta, în România, recensământul se va efectua în două etape. În perioada, 14 martie-15 mai se va face autorecenzarea online, iar de pe 16 mai până pe 17 iulie, recenzorii vor chestiona românii care nu au acces la internet, însă informațiile vor fi completate tot online.

Primul recensământ din România a avut loc în anul 1838, iar de atunci au fost efectuate 13 astfel de acțiuni. În urma numărării populației din anul 2011, țara noastră avea 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%), 7,1 milioane de gospodării și 8,5 milioane locuințe (din care: 8.450.607 locuințe convenționale și 8.149 alte unități de locuit), potrivit Wikipedia.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Marea Piramidă din Giza este un simbol al Egiptului și un reper pentru egipteni și nu numai. Această construcție este cea mai veche și cea mai mare piramidă din complexul piramidal Giza situat... citește tot
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot