Ce înseamnă recensământ?

04.04.2022
Ce înseamnă recensământ?

Un recensământ este un sondaj efectuat pe întregul set de obiecte de observație aparținând unei anumite populații. Se depun toate eforturile pentru a include pe toată lumea și de aceea este atât de important recensământul.

Recensământul este singurul sondaj care oferă o imagine detaliată a întregii populații și este unic deoarece acoperă toată lumea în același timp și pune aceleași întrebări de bază peste tot. Acest lucru facilitează compararea diferitelor părți ale țării.

Informațiile oferite de recensământ permit guvernului, autorităților din domeniul sănătății și multor alte organizații să își vizeze resursele mai eficient și să planifice serviciile de locuințe, educație, sănătate și transport pentru anii următori.

Recensământul în România

În România, recensământul este planificat și realizat de Institutul Național de Statistică. Din cauza pandemiei de coronavirus, în toate țările Uniunii Europene, această acțiune a fost amânată cu un an. În mod normal, recensământul se efectuează o dată la zece ani.

Anul acesta, numărarea populației va fi pentru prima oară informatizată. Cetățenii țării vor putea să se autorecenzeze. Datele se vor putea introduce de pe orice dispozitiv, cum ar fi telefon smartphone, tabletă sau laptop.

Tot ceea ce au nevoie oamenii este acces la internet și o adresă de email validă. Un prim pas este preînregistrarea pe baza codului numeric personal pe site-ul www.recensamantromania.ro. Chestionarul propriu-zis se va primi pe adresa de mail menționată, iar durata completării acestuia este de maximum 10 minute.

Anul acesta, în România, recensământul se va efectua în două etape. În perioada, 14 martie-15 mai se va face autorecenzarea online, iar de pe 16 mai până pe 17 iulie, recenzorii vor chestiona românii care nu au acces la internet, însă informațiile vor fi completate tot online.

Primul recensământ din România a avut loc în anul 1838, iar de atunci au fost efectuate 13 astfel de acțiuni. În urma numărării populației din anul 2011, țara noastră avea 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%), 7,1 milioane de gospodării și 8,5 milioane locuințe (din care: 8.450.607 locuințe convenționale și 8.149 alte unități de locuit), potrivit Wikipedia.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care sunt beneficiile traiului la țară?
Care sunt beneficiile traiului la țară?
Viața la oraș este una zbuciumată. Traficul intens, zgomotul puternic și ritmul alert al evenimentelor de zi cu zi au făcut ca foarte multe persoane să se mute la țară. Dacă înainte de... citește tot
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate fructe din lume. Tomatele sunt utilizate la tot felul de salate și mâncăruri, gustul lor inconfundabil dând savoare preparatelor culinare.... citește tot
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
Toți cei care dețin o mașină au cumpărat, la un moment dat, anvelope noi și au putut observat că acestea au perii mici de cauciuc pe ele. Foarte multe persoane s-au întrebat ce se întâmplă... citește tot
adplus-dvertising