Ce înseamnă recensământ?

04.04.2022
Ce înseamnă recensământ?

Un recensământ este un sondaj efectuat pe întregul set de obiecte de observație aparținând unei anumite populații. Se depun toate eforturile pentru a include pe toată lumea și de aceea este atât de important recensământul.

Recensământul este singurul sondaj care oferă o imagine detaliată a întregii populații și este unic deoarece acoperă toată lumea în același timp și pune aceleași întrebări de bază peste tot. Acest lucru facilitează compararea diferitelor părți ale țării.

Informațiile oferite de recensământ permit guvernului, autorităților din domeniul sănătății și multor alte organizații să își vizeze resursele mai eficient și să planifice serviciile de locuințe, educație, sănătate și transport pentru anii următori.

Recensământul în România

În România, recensământul este planificat și realizat de Institutul Național de Statistică. Din cauza pandemiei de coronavirus, în toate țările Uniunii Europene, această acțiune a fost amânată cu un an. În mod normal, recensământul se efectuează o dată la zece ani.

Anul acesta, numărarea populației va fi pentru prima oară informatizată. Cetățenii țării vor putea să se autorecenzeze. Datele se vor putea introduce de pe orice dispozitiv, cum ar fi telefon smartphone, tabletă sau laptop.

Tot ceea ce au nevoie oamenii este acces la internet și o adresă de email validă. Un prim pas este preînregistrarea pe baza codului numeric personal pe site-ul www.recensamantromania.ro. Chestionarul propriu-zis se va primi pe adresa de mail menționată, iar durata completării acestuia este de maximum 10 minute.

Anul acesta, în România, recensământul se va efectua în două etape. În perioada, 14 martie-15 mai se va face autorecenzarea online, iar de pe 16 mai până pe 17 iulie, recenzorii vor chestiona românii care nu au acces la internet, însă informațiile vor fi completate tot online.

Primul recensământ din România a avut loc în anul 1838, iar de atunci au fost efectuate 13 astfel de acțiuni. În urma numărării populației din anul 2011, țara noastră avea 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%), 7,1 milioane de gospodării și 8,5 milioane locuințe (din care: 8.450.607 locuințe convenționale și 8.149 alte unități de locuit), potrivit Wikipedia.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot