Ce înseamnă recensământ?

04.04.2022
Ce înseamnă recensământ?

Un recensământ este un sondaj efectuat pe întregul set de obiecte de observație aparținând unei anumite populații. Se depun toate eforturile pentru a include pe toată lumea și de aceea este atât de important recensământul.

Recensământul este singurul sondaj care oferă o imagine detaliată a întregii populații și este unic deoarece acoperă toată lumea în același timp și pune aceleași întrebări de bază peste tot. Acest lucru facilitează compararea diferitelor părți ale țării.

Informațiile oferite de recensământ permit guvernului, autorităților din domeniul sănătății și multor alte organizații să își vizeze resursele mai eficient și să planifice serviciile de locuințe, educație, sănătate și transport pentru anii următori.

Recensământul în România

În România, recensământul este planificat și realizat de Institutul Național de Statistică. Din cauza pandemiei de coronavirus, în toate țările Uniunii Europene, această acțiune a fost amânată cu un an. În mod normal, recensământul se efectuează o dată la zece ani.

Anul acesta, numărarea populației va fi pentru prima oară informatizată. Cetățenii țării vor putea să se autorecenzeze. Datele se vor putea introduce de pe orice dispozitiv, cum ar fi telefon smartphone, tabletă sau laptop.

Tot ceea ce au nevoie oamenii este acces la internet și o adresă de email validă. Un prim pas este preînregistrarea pe baza codului numeric personal pe site-ul www.recensamantromania.ro. Chestionarul propriu-zis se va primi pe adresa de mail menționată, iar durata completării acestuia este de maximum 10 minute.

Anul acesta, în România, recensământul se va efectua în două etape. În perioada, 14 martie-15 mai se va face autorecenzarea online, iar de pe 16 mai până pe 17 iulie, recenzorii vor chestiona românii care nu au acces la internet, însă informațiile vor fi completate tot online.

Primul recensământ din România a avut loc în anul 1838, iar de atunci au fost efectuate 13 astfel de acțiuni. În urma numărării populației din anul 2011, țara noastră avea 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%), 7,1 milioane de gospodării și 8,5 milioane locuințe (din care: 8.450.607 locuințe convenționale și 8.149 alte unități de locuit), potrivit Wikipedia.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot