Ce înseamnă introvertit? Cum recunoști o persoană introvertită?

23.04.2021
Ce înseamnă introvertit? Cum recunoști o persoană introvertită?

Fiecare persoană este diferită și are un caracter unic. Unii oameni socializează și se exprimă mai ușor, în timp ce alții au dificultăți la acest capitol. Drept urmare, psihologii au clasificat acest gen de persoane în introvertite și extrovertite.

Ce înseamnă introvertit?

Psihologul Carl Jung a fost primul care a făcut această distincție între caracterele oamenilor, în anul 1960. Potrivit specialiștilor în comportamentul uman, o persoană introvertită este una care preferă să petreacă timp singură pentru a-și reîncărca bateriile.

Potrivit dexonline.ro, un introvertit este obsedat de propriile trăiri interioare și își îndreaptă atenția spre viața interioară, decât spre cea exterioară.

Cum îți dai seama că o persoană este introvertită?

Trebuie specificat că introvertiții nu caută atenție și nu doresc să socializeze, fiindcă acest lucru îi face să se simtă epuizați. Cu toate acestea, este bine de știut că nu este nimic în neregulă cu o astfel de persoană, ci pur și simplu are un caracter diferit.

Potrivit psihologilor un individ/individă cu un caracter introvertit nu va dezvolta niciodată elemente de extroversiune în personalitatea lor și viceversa.

Introvertiții sunt persoane retrase

Introvertiții nu se simt confortabil să vorbească cu persoane pe care nu le cunosc prea bine și tocmai de aceea preferă să petreacă mai mult timp singuri, în liniște. De asemenea, introvertiții au o sensibilitate mai mare la critici și la feedback-ul negative, încercând să facă orice pentru a evita o situație conflictuală, potrivit clinicaoananicolau.ro.

Introvertiții își folosesc foarte mult imaginația și le este greu să își exprime sentimentele și gândurile cu voce tare, și aleg o altă modalitate de a-și prezenta trăirile, cum ar fi scrisul, ilustrațiile, muzica sau o altă formă de artă. O persoană introvertită preferă să stea în spate când se află în diferite contexte sociale aglomerate și preferă să aibă un grup restrâns de prieteni.

Caracteristici ale persoanelor introvertite:

Potrivit specialiștilor în comportamentul uman, o persoană introvertită nu are nimic în comun cu anxietatea și poate face față unei situații de socializare, atunci când trebuie.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot