Ce este valeriana?

22.06.2022
Ce este valeriana?

Mulți dintre noi încercăm să nu facem abuz de medicamente pentru a evita intoxicarea organismului cu substanțe chimice. De cele mai multe ori, suplimentele alimentare sau variantele naturale ne ajută să facem față câtorva afecțiuni minore, cum ar fi valeriana în cazul insomniilor.

Valeriana este recunoscută pentru proprietățile sale calmante, motiv pentru care oamenii o consumă ca atare sau în suplimente atunci când consideră că au nevoie.

Ce este valeriana? Care sunt beneficiile sale?

Valeriana este o plantă care este folosită în mod obișnuit ca ingredient în suplimentele pentru somn, ca urmare a proprietăților sale calmante. Această plantă este adesea denumită „Valium al naturii”, iar oamenii au folosit-o încă din Evul Mediu pentru a trata tulburările de somn, cum ar fi insomnia.

În plus, valeriana ne poate ajuta să ne relaxăm și poate avea beneficii pentru persoanele care suferă de anxietate și alte simptome. Potrivit Healhtline, Valeriana officinalis, cunoscută în mod obișnuit ca valeriană, este o plantă originară din Asia și Europa, care acum crește sălbatic în multe alte zone ale lumii, inclusiv Statele Unite și Canada.

Oamenii au folosit această plantă perenă ca medicament natural încă din timpul Greciei și Romei antice. Spre deosebire de florile delicat parfumate ale plantei, rădăcinile de valeriană au un miros foarte puternic pe care mulți oameni îl consideră neplăcut. Rădăcinile, rizomii (tulpinile subterane) și stolonii (tulpinile orizontale) de valeriană sunt utilizați pentru a face suplimente alimentare, cum ar fi capsule și tablete, precum și ceaiuri și tincturi.

Posibile beneficii pentru sănătate ale valerianei

Studiile au arătat că administrarea de valeriană sub formă de supliment poate fi utilă pentru tratarea anumitor afecțiuni, inclusiv anxietatea și insomnia.

Valeriana este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor atunci când este utilizată în dozele recomandate. Deși efectele secundare de la administrarea de valeriană sunt mai puțin frecvente, unii oameni pot prezenta:

În plus, cazuri rare de leziuni hepatice au fost asociate cu utilizarea de valeriană. Cu toate acestea, acestea au fost de obicei legate de utilizarea valerianei în combinație cu alte ierburi. Nu trebuie să luați valeriană în timpul sarcinii sau alăptării și nu trebuie să o dați copiilor sau adolescenților decât dacă este recomandat și monitorizat de un medic.

În general, este bine ca un specialist medical să fie consultat înainte de a adăuga orice supliment din plante în dietă. Aceștia pot stabili dacă valeriana ar putea fi o alegere potrivită pentru nevoile fiecăruia dintre noi.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot