Ce este valeriana?

22.06.2022
Ce este valeriana?

Mulți dintre noi încercăm să nu facem abuz de medicamente pentru a evita intoxicarea organismului cu substanțe chimice. De cele mai multe ori, suplimentele alimentare sau variantele naturale ne ajută să facem față câtorva afecțiuni minore, cum ar fi valeriana în cazul insomniilor.

Valeriana este recunoscută pentru proprietățile sale calmante, motiv pentru care oamenii o consumă ca atare sau în suplimente atunci când consideră că au nevoie.

Ce este valeriana? Care sunt beneficiile sale?

Valeriana este o plantă care este folosită în mod obișnuit ca ingredient în suplimentele pentru somn, ca urmare a proprietăților sale calmante. Această plantă este adesea denumită „Valium al naturii”, iar oamenii au folosit-o încă din Evul Mediu pentru a trata tulburările de somn, cum ar fi insomnia.

În plus, valeriana ne poate ajuta să ne relaxăm și poate avea beneficii pentru persoanele care suferă de anxietate și alte simptome. Potrivit Healhtline, Valeriana officinalis, cunoscută în mod obișnuit ca valeriană, este o plantă originară din Asia și Europa, care acum crește sălbatic în multe alte zone ale lumii, inclusiv Statele Unite și Canada.

Oamenii au folosit această plantă perenă ca medicament natural încă din timpul Greciei și Romei antice. Spre deosebire de florile delicat parfumate ale plantei, rădăcinile de valeriană au un miros foarte puternic pe care mulți oameni îl consideră neplăcut. Rădăcinile, rizomii (tulpinile subterane) și stolonii (tulpinile orizontale) de valeriană sunt utilizați pentru a face suplimente alimentare, cum ar fi capsule și tablete, precum și ceaiuri și tincturi.

Posibile beneficii pentru sănătate ale valerianei

Studiile au arătat că administrarea de valeriană sub formă de supliment poate fi utilă pentru tratarea anumitor afecțiuni, inclusiv anxietatea și insomnia.

Valeriana este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor atunci când este utilizată în dozele recomandate. Deși efectele secundare de la administrarea de valeriană sunt mai puțin frecvente, unii oameni pot prezenta:

În plus, cazuri rare de leziuni hepatice au fost asociate cu utilizarea de valeriană. Cu toate acestea, acestea au fost de obicei legate de utilizarea valerianei în combinație cu alte ierburi. Nu trebuie să luați valeriană în timpul sarcinii sau alăptării și nu trebuie să o dați copiilor sau adolescenților decât dacă este recomandat și monitorizat de un medic.

În general, este bine ca un specialist medical să fie consultat înainte de a adăuga orice supliment din plante în dietă. Aceștia pot stabili dacă valeriana ar putea fi o alegere potrivită pentru nevoile fiecăruia dintre noi.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Data de 5 septembrie a consemnat, de-a lungul istoriei, mai multe evenimente importante care au schimbat mersul societăților. Cea de-a 248-a zi a calendarului gregorian și a 249-a zi în anii...
Cele mai noi articole
De ce sunt 20 de țigări într-un pachet și nu 30 sau 10?
De ce sunt 20 de țigări într-un pachet și nu 30 sau 10?
Țigările din tutun și fumatul au o lungă istorie în evoluția societății. Provenite din America, acestea ajung în Europa în jurul anilor 1600. Până în 1700, industria tutunului se afla... citește tot
De ce în Grecia și Italia nu găsești limonadă, deși sunt lămâi la tot pasul?
De ce în Grecia și Italia nu găsești limonadă, deși sunt lămâi la tot pasul?
Una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor și a multor europeni este Grecia. Grecii știu să facă turism, sunt primitori, iar peisajele din Hellas sunt superbe. Gyros,... citește tot
David Popovici a explicat de ce înotătorii de pe culoarele 8 și 1 sunt dezavantajati
David Popovici a explicat de ce înotătorii de pe culoarele 8 și 1 sunt dezavantajati
Un român este cel mai rapid înotător din lume. Numele său? David Popovici. Pe data de 14 august 2022, bucureșteanul a doborât recordul mondial la 100 de metri liber, la CE de natație de la... citește tot