Ce este ureea? Ce este ureea serică?

01.02.2023
Ce este ureea? Ce este ureea serică?

Ureea este un compus organic și a fost numită astfel fiindcă se obține din acidul carbonic, printr-o dublă reacție a acestuia cu amoniacul. Ureea are un rol foarte important în metabolismul compușilor azotați în organismul animalelor. Această substanță se prezintă ca un solid incolor, cristalin, solubil în apă și lipsit de toxicitate.

Acest compus este foarte important în industria chimică, unde este utilizat ca sursă de azot, practic un îngrășământ. În anul 1828, Friedrich Wöhler a reușit să creeze artificial această substanță. De altfel, ureea este primul compus de tip organic obținut, în laborator, din substanțe anorganice.

Ureea este obținută artificial la o temperatură de 130 de grade Celsius și o presiune 50 de bari. Această substanță este folosită intens în industria agricolă, dar și în cea a medicamentelor.

Ce este ureea serică?

Ureea serică nu este altceva decât un compus organic, produs pe cale naturală de corpul uman. Într-o definiție mai simplă, ureea serică reprezintă produsul final al metabolismului, care a rezultat prin descompunerea, în stomac și intestin, a proteinelor.

Potrivit specialiștilor în sănătate, ureea serică este un produs rezidual al organismului uman. Cu alte cuvinte, proteinele din alimente se separă în aminoacizi care se absorb și ajung în ficat. Aici ei sunt metabolizați, rezultând amoniacul. După aceea, azotul din amoniac se combină cu alte elemente, precum hidrogen, carbon și oxigen, formând ceea ce se numește ureea.

Trebuie precizat că după ce trece prin ficat, ureea ajunge în rinichi, de unde este eliminată cea mai mare parte prin urină, iar ceea ce mai rămâne se reabsoarbe în fluxul sanguin.

Ureea serică oferă informații despre funcționarea corectă a rinichilor și a ficatului. Medicii susțin că trebuie realizate analize de sânge de specialitate atunci când se observă că există boli renale și metabolice, când apare disconfortul la urinare și scade cantitate de urină eliminată într-o zi obișnuită. Totodată, dacă o persoană suferă de hipertensiune arterială sau apar edeme la nivel ocular sau la nivelul gleznelor este indicat să verifice la analize și ureea serică.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot