Ce este ureea? Ce este ureea serică?

01.02.2023
Ce este ureea? Ce este ureea serică?

Ureea este un compus organic și a fost numită astfel fiindcă se obține din acidul carbonic, printr-o dublă reacție a acestuia cu amoniacul. Ureea are un rol foarte important în metabolismul compușilor azotați în organismul animalelor. Această substanță se prezintă ca un solid incolor, cristalin, solubil în apă și lipsit de toxicitate.

Acest compus este foarte important în industria chimică, unde este utilizat ca sursă de azot, practic un îngrășământ. În anul 1828, Friedrich Wöhler a reușit să creeze artificial această substanță. De altfel, ureea este primul compus de tip organic obținut, în laborator, din substanțe anorganice.

Ureea este obținută artificial la o temperatură de 130 de grade Celsius și o presiune 50 de bari. Această substanță este folosită intens în industria agricolă, dar și în cea a medicamentelor.

Ce este ureea serică?

Ureea serică nu este altceva decât un compus organic, produs pe cale naturală de corpul uman. Într-o definiție mai simplă, ureea serică reprezintă produsul final al metabolismului, care a rezultat prin descompunerea, în stomac și intestin, a proteinelor.

Potrivit specialiștilor în sănătate, ureea serică este un produs rezidual al organismului uman. Cu alte cuvinte, proteinele din alimente se separă în aminoacizi care se absorb și ajung în ficat. Aici ei sunt metabolizați, rezultând amoniacul. După aceea, azotul din amoniac se combină cu alte elemente, precum hidrogen, carbon și oxigen, formând ceea ce se numește ureea.

Trebuie precizat că după ce trece prin ficat, ureea ajunge în rinichi, de unde este eliminată cea mai mare parte prin urină, iar ceea ce mai rămâne se reabsoarbe în fluxul sanguin.

Ureea serică oferă informații despre funcționarea corectă a rinichilor și a ficatului. Medicii susțin că trebuie realizate analize de sânge de specialitate atunci când se observă că există boli renale și metabolice, când apare disconfortul la urinare și scade cantitate de urină eliminată într-o zi obișnuită. Totodată, dacă o persoană suferă de hipertensiune arterială sau apar edeme la nivel ocular sau la nivelul gleznelor este indicat să verifice la analize și ureea serică.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot