Ce este un zombie? Voodoo și zombie

16.02.2022
Ce este un zombie? Voodoo și zombie

Zombie, adesea portretizat ca un strigoi, mâncător de carne și cadavre în descompunere, s-a bucurat de o popularitate crescută în ultimii ani. Indiferent dacă își devorează prada în The Walking Dead sau își fac ritmul în videoclipul „Thriller” al lui Michael Jackson, zombii domină cultura pop.

Dar sunt zombii reali? Spre deosebire de mulți alți monștri, care sunt în mare parte un produs al superstiției, religiei și fricii, zombii au o bază și au fost raportate mai multe cazuri verificate de zombi din cultura voodoo haitiană.

Ce este un zombie?

Un zombie, conform culturii pop și folclorului, este, de obicei, fie un cadavru retrezit cu un apetit crescut, fie cineva mușcat de un alt zombie infectat cu un „virus zombie”. Zombii sunt de obicei înfățișați ca ființe puternice, dar robotice, cu carne putrezită. Singura lor misiune este să se hrănească. De obicei, nu poartă conversații (deși unii pot mormăi puțin).

Potrivit History, grecii antici ar fi fost prima civilizație terorizată de frica de strigoi. Arheologii au dezgropat multe morminte antice care conțineau schelete prinse de pietre și alte obiecte grele. Se presupune că astfel preveneu „trezirea” cadavrelor.

Folclorul zombie a existat de secole în Haiti, probabil că își are originea în secolul al XVII-lea, când sclavii din Africa de Vest au fost aduși să lucreze în plantațiile de trestie de zahăr din Haiti. Condițiile brutale i-au determinat pe sclavi să tânjească după libertate. Potrivit unor rapoarte, viața, sau mai degrabă viața de apoi, a unui zombie a reprezentat situația îngrozitoare a sclaviei.

Voodoo, practica reînvierii cadavrelor

Voodoo este o religie cu sediul în Africa de Vest și practicată în Haiti și Caraibe, Brazilia, Sudul Americii și în alte locuri cu o moștenire africană. Mulți oameni care urmează religia voodoo astăzi cred că zombie sunt mituri, dar unii susțin că sunt oameni reînviați de un practicant voodoo cunoscut sub numele de bokor.

Bokor-ii au o tradiție de a folosi ierburi, scoici, pești, părți de animale, oase și alte obiecte pentru a crea amestecuri, inclusiv „pulbere de zombie”, care conțin tetrodotoxină, o neurotoxină mortală care se găsește în peștii puffer și în alte specii marine.

Folosită cu atenție în doze subletale, combinația de tetrodotoxină poate provoca simptome asemănătoare zombiului, cum ar fi dificultăți de mers, confuzie mentală și probleme respiratorii. Dozele mari de tetrodotoxină pot duce la paralizie și comă. Acest lucru ar putea face ca cineva să pară mort și să fie îngropat de viu, apoi reînviat.

Potrivit sursei mai sus menționată, există mai multe rapoarte credibile în reviste medicale despre oameni care folosesc acești compuși pentru a induce paralizia oamenilor, apoi pentru a-i reînvia din mormânt.

Un articol din 1997 din revista medicală britanică The Lancet a descris câteva relatări verificabile despre zombi. Într-un caz, o femeie haitiană care părea moartă a fost îngropată într-un mormânt al familiei, pentru a reapărea trei ani mai târziu. O investigație a relevat că mormântul ei era plin cu pietre, iar părinții ei au fost de acord să o interneze la un spital local.

Într-un alt caz bine documentat, un bărbat haitian pe nume Clairvius Narcisse a intrat într-un spital local cu probleme respiratorii severe în 1962. După ce a intrat în comă, Narcisse a fost declarat mort și a fost îngropat la scurt timp după aceea.

Dar 18 ani mai târziu, un bărbat a mers la Angelina Narcisse într-o piață din sat, insistând că este sora lui. Medicii, orășenii și membrii familiei l-au identificat cu toții drept Clairvius Narcisse, care a susținut că ar fi fost îngropat de viu, apoi ar fi fost dezgropat și pus la lucru într-o plantație de zahăr îndepărtată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot