Ce este un trapez? Cum se calculează aria trapezului?

24.02.2021
Ce este un trapez? Cum se calculează aria trapezului?

Geometria este o ramură a matematicii care studiază dimensiunile, formele, pozițiile unghiurilor și dimensiunile lucrurilor. Formele plate precum pătratul, cercul, trapezul și triunghiurile fac parte din geometria plană și se numesc forme 2D. Aceste forme au doar două dimensiuni, lungimea și lățimea.

Începând cu secolul al VI-lea î.e.n., grecii au adunat și au extins cunoștințele practice și au generalizat subiectul abstract acum cunoscut sub numele de geometrie, din combinația cuvintelor grecești geo („Pământ”) și metron („măsură”) pentru măsurarea Pamantului.

Ce este un trapez?

Un trapez este o figură geometrică plană având 4 drepte, cu o pereche de laturi paralele. Aceste două fețe (a și b din imaginea de mai jos) se numesc bazele trapezului. Celelalte două părți (c și d) se numesc picioare. h este înălțimea trapezului.

Toate unghiurile interne ale unei sume trapezoidale pentru a da 360 °. În plus, unghiurile de pe aceeași parte a unui picior sunt numite adiacente și însumează întotdeauna până la 180 °:

α + β = 180 °

γ + δ = 180 °

 

Un trapez poate avea și picioare paralele. Laturile paralele pot fi verticale sau înclinate.

Cum se calculează aria trapezului?

Aria unui trapez se găsește conform următoarei formule:

A = (a + b) * h / 2

Curiozități despre trapez

Un trapez este paralelogram dacă ambele perechi ale laturilor sale opuse sunt paralele.

Un trapez este un pătrat dacă ambele perechi ale laturilor sale opuse sunt paralele; toate laturile sale sunt de lungime egală și în unghi drept unul cu celălalt.

Un trapez poate fi un dreptunghi dacă ambele perechi ale laturilor sale opuse sunt paralele; laturile sale opuse sunt de lungime egală și sunt în unghi drept între ele.

Trapezul a fost cunoscut sub numele de τραπέζιον ‘trapézion’ în greaca veche, care înseamnă literalmente „o măsuță” și se referă și la „patrulater neregulat”. De asemenea, „oid” în greaca veche înseamnă „asemănător”.

Cuvântul trapez a fost introdus în limba engleză în 1570. Marinus Proclus a fost prima persoană care a folosit cuvântul trapez în prima carte a Elementelor lui Euclid.

Tipuri de trapez

Trapezul este de trei tipuri:

1. Trapez drept: Are o pereche de unghiuri drepte.

 

2. Trapezoid isoscel: Are lungimea egală a laturilor neparalele. În imagine, laturile, AD și BC sunt egale.

 

3. Trapezoid scalen: Nu are nici unghiuri egale, nici laturi egale.

Exemple din viața reală

Câteva dintre numeroasele exemple de trapez sunt fața unei cutii de popcorn, geantă de mână și poduri.

Foto: Splash Learn

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot