Ce este un ETF și cum funcționează

27.02.2023
Ce este un ETF și cum funcționează

Exchange Traded Funds (ETF-uri) – Ce sunt și cum funcționează

Exchange Traded Funds (ETF-uri) sunt instrumente financiare care permit investitorilor să achiziționeze un pachet diversificat de active, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, mărfuri sau alte instrumente financiare. ETF-urile sunt similare cu fondurile mutuale, dar există diferențe semnificative între cele două instrumente.

Un ETF se tranzacționează la bursă, ceea ce înseamnă că poate fi cumpărat sau vândut la prețul de piață din timpul zilei de tranzacționare, în timp ce fondurile mutuale sunt tranzacționate doar la sfârșitul zilei de tranzacționare.

Structura și mecanismele ETF-urilor

ETF-urile sunt compuse dintr-un grup de active subiacente, cum ar fi acțiuni sau obligațiuni, care sunt achiziționate și deținute de un manager de fond. Acești manageri de fond, cunoscuți și sub numele de sponsorii ETF-urilor, emit apoi cote-părți ale fondului pentru a fi tranzacționate la bursă.

În timp ce ETF-urile sunt similare cu fondurile mutuale în ceea ce privește diversificarea, ele sunt structurate diferit, oferind investitorilor avantaje suplimentare, cum ar fi costuri mai mici și tranzacționare ușoară.

Avantajele investițiilor în ETF-uri

 1. Diversificarea portofoliului și reducerea riscului ETF-urile permit investitorilor să investească într-o gamă largă de active subiacente, ceea ce le oferă o mai mare diversitate în portofoliul lor și îi ajută să reducă riscul de pierdere prin expunerea la un singur activ sau sector de piață.
 2. Costuri mai mici față de alte instrumente de investiții ETF-urile sunt de obicei mai ieftine decât fondurile mutuale, deoarece au costuri mai mici de tranzacționare și administrare. Aceasta poate face ca ETF-urile să fie mai atractive pentru investitorii care doresc să maximizeze profitul lor pe termen lung.
 3. Tranzacționare ușoară și flexibilitate ETF-urile pot fi cumpărate și vândute la fel de ușor ca și acțiunile individuale la bursă, oferind investitorilor o flexibilitate mai mare decât fondurile mutuale. De asemenea, ETF-urile pot fi tranzacționate cu orice broker, ceea ce le face mai accesibile pentru investitorii individuali.

Dezavantajele investițiilor în ETF-uri

 1. Limitări și constrângeri față de alte instrumente de investiții
  ETF-urile pot avea anumite limitări și constrângeri față de alte instrumente de investiții, cum ar fi acțiunile individuale. De exemplu, ETF-urile pot fi constrânse de oportunitățile de investiții limitate în anumite sectoare sau regiuni geografice, ceea ce poate limita potențialul de creștere a investițiilor.
 2. Riscul de volatilitate și pierdere a valorii investiției
  La fel ca orice investiție, ETF-urile pot fi afectate de volatilitatea pieței și de fluctuațiile prețurilor. În timp ce diversificarea poate ajuta la reducerea riscului, este important să înțelegeți că, la fel ca în cazul altor instrumente de investiții, nu există nicio garanție că investiția dvs. va crește în valoare.
 3. Taxe și comisioane
  Deși costurile ETF-urilor sunt, în general, mai mici decât cele ale fondurilor mutuale, acestea pot avea încă comisioane de tranzacționare și administrare care să afecteze profitabilitatea investiției. În plus, dacă decideți să vindeți o investiție în ETF cu profit, este posibil să plătiți taxe, ceea ce poate reduce profitul.

ETF-urile sunt un instrument de investiții popular și pot fi o alegere atractivă pentru investitorii care caută o diversificare mai mare în portofoliul lor și o alternativă mai accesibilă și ușor de tranzacționat la fondurile mutuale. Cu toate acestea, este important să înțelegeți avantajele și dezavantajele investițiilor în ETF-uri înainte de a lua o decizie de investiții.

Sursa: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce vapoarele nu au faruri?
De ce vapoarele nu au faruri?
De când lumea și pământul automobilele au fost dotate cu sisteme de iluminare. Inițial, primele „faruri” erau, de fapt, niște felinare. Astăzi, mașinile au lumini puternice menite să... citește tot
Cum e să conduci la o altitudine de peste 5.000 de metri? Cea mai înaltă șosea din lume se află în India!
Cum e să conduci la o altitudine de peste 5.000 de metri? Cea mai înaltă șosea din lume se află în India!
V-ați întrebat vreodată care este cea mai înaltă șosea circulată din lume? Ei bine, aceasta este situată în regiunea Ladakh din nordul Indiei la o altitudine de peste 5600 de metri. Numele... citește tot
Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?
Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?
Trăim într-o epocă în care totul se desfășoară pe repede înainte. Viteza informațiilor pe care le procesăm și ritmul alert al vieții cotidiene fac ca unele aspecte mai delicate ale... citește tot