Ce este un conflict de interese?

15.05.2023
Ce este un conflict de interese?

Deseori auzim în mass-media despre un conflict de interese. Situația nu este una simplă și poate duce la cazuri de corupție, însă nu întotdeauna. Conflictul de interese este bine definit în legea română și stipulează exact când devine o problemă penală.

Conflict de interese, definiție

Statutul demnitarilor este bine reglementat de către Constituție, astfel că îndeplinirea atribuțiilor de serviciu trebuie făcută ca la carte pentru a nu exista interpretări. Cu toate acestea, există nenumărate cazuri când persoanele care dețin funcții publice încalcă legea și intră într-un conflict de interese. Această situație face ca deciziile luate să nu mai fie obiective și urmăresc să obțină un bine personal.

Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative, se arată în Legea 161/2003, conform lege5.ro.

Trebuie precizat că un conflict de interese nu înseamnă neapărat un caz de corupție, fiindcă deciziile luate pot fi absolut corecte fără a avea un interes secundar. Așadar, conflictul de interese devine o problemă în momentul în care hotărârile luate au la bază obținerea unui folos personal, de orice natură.

Cu toate acestea, acolo unde apare o astfel de situație sunt șanse foarte mari să existe și cazuri de corupție. De aceea, legea prevede explicit cum trebuie exercitată o funcție publică pentru a nu exista cazuri de corupție sau conflicte de interese.

Persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I, se arată în Legea 161/2003, articolul 72, potrivit sursei citate mai sus.

Legea spune că există trei forme de conflicte de interese:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot