Ce este un conflict de interese?

15.05.2023
Ce este un conflict de interese?

Deseori auzim în mass-media despre un conflict de interese. Situația nu este una simplă și poate duce la cazuri de corupție, însă nu întotdeauna. Conflictul de interese este bine definit în legea română și stipulează exact când devine o problemă penală.

Conflict de interese, definiție

Statutul demnitarilor este bine reglementat de către Constituție, astfel că îndeplinirea atribuțiilor de serviciu trebuie făcută ca la carte pentru a nu exista interpretări. Cu toate acestea, există nenumărate cazuri când persoanele care dețin funcții publice încalcă legea și intră într-un conflict de interese. Această situație face ca deciziile luate să nu mai fie obiective și urmăresc să obțină un bine personal.

Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative, se arată în Legea 161/2003, conform lege5.ro.

Trebuie precizat că un conflict de interese nu înseamnă neapărat un caz de corupție, fiindcă deciziile luate pot fi absolut corecte fără a avea un interes secundar. Așadar, conflictul de interese devine o problemă în momentul în care hotărârile luate au la bază obținerea unui folos personal, de orice natură.

Cu toate acestea, acolo unde apare o astfel de situație sunt șanse foarte mari să existe și cazuri de corupție. De aceea, legea prevede explicit cum trebuie exercitată o funcție publică pentru a nu exista cazuri de corupție sau conflicte de interese.

Persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I, se arată în Legea 161/2003, articolul 72, potrivit sursei citate mai sus.

Legea spune că există trei forme de conflicte de interese:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot