Ce este teoria conspirației? Exemple de teorii ale conspirației

19.07.2022
Ce este teoria conspirației? Exemple de teorii ale conspirației

Teoria conspirației poate fi definită ca fiind credința că o organizație sau o persoană cu influență este responsabilă pentru o circumstanță sau un eveniment. Oamenii cred adesea în aceste convingeri rare sau uneori absurde, fără să facă verificări avansate pentru a vedea care este adevărul.

Teoriile conspirației sunt de toate felurile, dar cele mai multe teorii implică evenimente politice și sociale. Printre exemple se numără credința că anumite celebrități sunt vampiri nemuritori și subiecte controversate, cum ar fi credința că un mic grup de persoane plănuiește să răstoarne guvernul.

Uneori acestea pot fi periculoase dacă nu sunt contestate. Pe de altă parte, se poate remarca faptul că unele teorii ale conspirației s-au dovedit a fi adevărate. Având în vedere popularitatea crescută a conspirațiilor și expunerea la informații, este posibil să dăuneze sănătății mentale și relațiilor cuiva prin dezvoltarea unei dependențe de teoria conspirației.

Dependența de teoria conspirației

Dependența de teoria conspirației este o dependență comportamentală care poate avea un impact ascuns asupra modului în care o persoană percepe evenimentele și a fost asociată cu atitudini mai negative. Mai degrabă decât să ajute o persoană să facă față sentimentelor negative, credința în teoriile conspirației poate crea un ciclu de neîncredere și lipsă de putere.

Pe măsură ce o persoană întâlnește diferite surse, este important să fie capabilă să analizeze informațiile și să facă distincția între teoriile false și amenințările reale. Persoanele care cred cu tărie în teoriile conspirației și devin dependente pot avea unele dintre următoarele reacții:

Teoriile conspirației apar atunci când oamenii creează legături între unul sau mai multe evenimente care nu au legătură între ele, un proces care rezultă din nevoia creierului uman de a găsi modele. Potrivit Addiction Center, noile cercetări arată, de asemenea, că persoanele cu anumite trăsături de personalitate, cum ar fi stima de sine scăzută, sunt mai predispuse să aibă o dependență de teoria conspirației. Cercetătorii au studiat diferitele motive pentru care oamenii cred în teoriile conspirației, iar multe dintre explicații includ următorii factori:

Riscul celor care se expun anumitor teorii ale conspirației

Dependența de teoria conspirației poate avea efecte negative pe termen lung asupra unei persoane. Deși credința în conspirații este adesea motivată de nevoia de a înțelege, de a deține controlul și de a se simți conectat social, nu acestea sunt rezultatele obținute. De fapt, sursa citată mai sus relatează că unele studii au arătat că a crede în conspirații poate întări sentimentele de confuzie, izolare și singurătate.

Ciclul dependenței devine distructiv, deoarece sentimentele negative contribuie la credința în conspirații, iar credința în conspirații are ca rezultat sentimente negative. Dependența de teoria conspirației nu numai că provoacă un ciclu de neîncredere, dar îi descurajează pe oameni să participe în lumea lor socială. Cineva căruia îi lipsește sentimentul de control poate înceta să se mai vadă pe sine ca pe un contribuitor valoros la societate.

Caracteristicile comune pe care le au teoriile conspirației

Exemple de teorii ale conspirației:

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising