Ce este teoria conspirației? Exemple de teorii ale conspirației

19.07.2022
Ce este teoria conspirației? Exemple de teorii ale conspirației

Teoria conspirației poate fi definită ca fiind credința că o organizație sau o persoană cu influență este responsabilă pentru o circumstanță sau un eveniment. Oamenii cred adesea în aceste convingeri rare sau uneori absurde, fără să facă verificări avansate pentru a vedea care este adevărul.

Teoriile conspirației sunt de toate felurile, dar cele mai multe teorii implică evenimente politice și sociale. Printre exemple se numără credința că anumite celebrități sunt vampiri nemuritori și subiecte controversate, cum ar fi credința că un mic grup de persoane plănuiește să răstoarne guvernul.

Uneori acestea pot fi periculoase dacă nu sunt contestate. Pe de altă parte, se poate remarca faptul că unele teorii ale conspirației s-au dovedit a fi adevărate. Având în vedere popularitatea crescută a conspirațiilor și expunerea la informații, este posibil să dăuneze sănătății mentale și relațiilor cuiva prin dezvoltarea unei dependențe de teoria conspirației.

Dependența de teoria conspirației

Dependența de teoria conspirației este o dependență comportamentală care poate avea un impact ascuns asupra modului în care o persoană percepe evenimentele și a fost asociată cu atitudini mai negative. Mai degrabă decât să ajute o persoană să facă față sentimentelor negative, credința în teoriile conspirației poate crea un ciclu de neîncredere și lipsă de putere.

Pe măsură ce o persoană întâlnește diferite surse, este important să fie capabilă să analizeze informațiile și să facă distincția între teoriile false și amenințările reale. Persoanele care cred cu tărie în teoriile conspirației și devin dependente pot avea unele dintre următoarele reacții:

Teoriile conspirației apar atunci când oamenii creează legături între unul sau mai multe evenimente care nu au legătură între ele, un proces care rezultă din nevoia creierului uman de a găsi modele. Potrivit Addiction Center, noile cercetări arată, de asemenea, că persoanele cu anumite trăsături de personalitate, cum ar fi stima de sine scăzută, sunt mai predispuse să aibă o dependență de teoria conspirației. Cercetătorii au studiat diferitele motive pentru care oamenii cred în teoriile conspirației, iar multe dintre explicații includ următorii factori:

Riscul celor care se expun anumitor teorii ale conspirației

Dependența de teoria conspirației poate avea efecte negative pe termen lung asupra unei persoane. Deși credința în conspirații este adesea motivată de nevoia de a înțelege, de a deține controlul și de a se simți conectat social, nu acestea sunt rezultatele obținute. De fapt, sursa citată mai sus relatează că unele studii au arătat că a crede în conspirații poate întări sentimentele de confuzie, izolare și singurătate.

Ciclul dependenței devine distructiv, deoarece sentimentele negative contribuie la credința în conspirații, iar credința în conspirații are ca rezultat sentimente negative. Dependența de teoria conspirației nu numai că provoacă un ciclu de neîncredere, dar îi descurajează pe oameni să participe în lumea lor socială. Cineva căruia îi lipsește sentimentul de control poate înceta să se mai vadă pe sine ca pe un contribuitor valoros la societate.

Caracteristicile comune pe care le au teoriile conspirației

Exemple de teorii ale conspirației:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot