Ce este șamanismul?

15.05.2023
Ce este șamanismul?

Șamanismul este o practică mai mult sau mai puțin religioasă, veche, care se bazează pe credința în lumea spirituală și pe abilitatea șamanului de a comunica cu aceasta. Termenul de „șaman” provine din limba tungusă și se referă la un intermediar între lumea umană și cea spirituală.

Practicile șamanice se găsesc în mai multe culturi din întreaga lume, inclusiv în America de Nord, America de Sud, Siberia, Asia și Africa. Este bine de știut că șamanul este văzut ca singura persoană care poate intra într-o stare de meditație, astfel încât conștiința lui să poată comunica cu spiritul și lumea din viața de apoi.

De ce oamenii apelează la un șaman?

Șamanul poate să îndeplinească diferite funcții, inclusiv să vindece, să ghideze, să protejeze sau să ofere ajutor cuiva în diferite situații. Acesta  folosește diverse tehnici și practici pentru a ajunge în starea de conștiință modificată, precum cântecul, dansul, bătutul tobelor sau folosirea plantelor halucinogene.

În șamanism, lumea spirituală este considerată a fi paralelă cu cea fizică, iar practicantul are capacitatea de a naviga între cele două lumi. Adepții șamanismului se concentrează pe restabilirea echilibrului și a armoniei între cele două lumi, precum și între indivizi și natură. El poate fi privit ca o formă de religie sau de spiritualitate, însă trebuie precizat că practicile și credințele acestei concepții universale diferă de la o regiune la alta.

În concluzie, se crede că șamanul are abilitatea de a intra în legătură cu lumea spiritelor, atunci când intră într-o stare de conștiință modificată atât la cerere, cât și din inițiativă proprie. Acesta se diferențiază de alți specialiști magico-religioși prin practicile sale specifice, dar și prin aspectul fizic unic.

Care sunt credințele șamanilor?

Credințele șamanilor variază în funcție de cultura și regiunea în care aceștia trăiesc. În general, ei cred în existența unei lumi spirituale paralele cu lumea fizică și în faptul că oamenii sunt conectați la natură și se influențează reciproc.

Aceștia sunt de părere că bolile și afecțiunile fizice pot fi cauzate de frământări spirituale și că vindecarea poate fi realizată prin restabilirea echilibrului spiritual și fizic. Animalele și plantele au un rol important și sunt considerate a fi ființe spirituale care pot oferi ghidare, protecție și vindecare. De asemenea, șamanii cred în existența unor spirite ancestrale și a unor zeități sau forțe divinite, pe care le pot invoca pentru a obține ajutor.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot