Ce este oxidul de etilenă? Cât de periculos este și ce boli sunt asociate?

16.08.2021
Ce este oxidul de etilenă? Cât de periculos este și ce boli sunt asociate?

În ultima perioadă, din marile magazine au fost retrase două tipuri de sucuri din cauza unei substanțe deosebit de periculoase, și anume oxidul de etilenă. De asemenea, limitele admise de oxid de etilenă a fost depășit și în anumite loturi de înghețată. Totuși, ce este oxidul de etilenă?

„Compania Maspex Romania, în calitate de producător al mărcii de băutură răcoritoare Figo, produs în România, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la existenţa substanţei oxid de etilenă ce depăşeşte limitele permise de reglementările în vigoare, într-un ingredient al materiilor prime care ni s-au livrat. Acest fapt are impact asupra anumitor produse Figo. Având în vedere cantităţile extrem de mici utilizate, considerăm că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilorşi compania a decis rechemarea produselor doar pentru a elimina orice suspiciune din partea acestora”, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Oxidul de etilenă mai este cunoscut și sub denumirea oxid de etenă sau oxiran. Formula chimică a acestui compus organic este C₂H₄O.

Ce este oxidul de etilenă? Cât de periculos este?

La temperatura camerei, oxidul de etilenă este un gaz incolor inflamabil, cu miros dulce. Este utilizat în principal pentru a produce alte substanțe chimice, inclusiv antigel. În cantități mai mici, oxidul de etilenă este utilizat ca pesticid și ca agent de sterilizare.

Capacitatea oxidului de etilenă de a deteriora ADN-ul îl face un agent de sterilizare eficient, dar, de asemenea, explică activitatea sa cauzatoare de cancer. Principalele căi de expunere umană la oxidul de etilenă sunt inhalarea și ingestia, care pot apărea prin expunere profesională, de consum sau de mediu.

Deoarece oxidul de etilenă este extrem de exploziv și reactiv, echipamentul utilizat pentru prelucrarea acestuia constă în general din sisteme închise ermetic și extrem de automatizate, ceea ce scade riscul de expunere profesională.

În ciuda acestor precauții, lucrătorii și oamenii care locuiesc în apropierea instalațiilor industriale care produc sau utilizează oxid de etilenă pot fi expuși la oxid de etilenă prin emisii industriale necontrolate.

Populația generală poate fi, de asemenea, expusă prin fum de tutun și prin utilizarea produselor care au fost sterilizate cu oxid de etilenă, cum ar fi produse medicale, produse cosmetice și echipamente apicole.

Limfomul și leucemia sunt cancerele raportate cel mai frecvent asociate cu expunerea profesională la oxidul de etilenă. Cancerele de stomac și de sân pot fi, de asemenea, asociate cu expunerea la oxid de etilenă.

Foto: Unsplash

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot