Ce este o marchiză? Care a fost cel mai celebru marchiz?

13.10.2022
Ce este o marchiză? Care a fost cel mai celebru marchiz?

Cu toții am auzit cuvântul „marchiză” la un moment dat. De obicei, termenul a fost folosit intens în filmele istorice, cu personaje nobile, marchiza fiind de altfel un titlu acordat de rege unei persoane. Cu toate acestea, cuvântul are mai multe semnificații și contează contextul în care este folosit.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, cuvântul „marchiză” înseamnă „1. Soție sau fiică de marchiz. 2. Acoperiș (de sticlă) prins într-o armătură de fier și așezat deasupra intrării principale a unei case în scopul protejării intrării de intemperii. 3. Încăpere cu (acoperiș și) pereți cu numeroase geamuri, așezată la intrarea unei case. 4. Cabină pentru mecanic la locomotivele cu aburi. 5. Tip de inel de podoabă cu o montură de pietre de formă ovală. 6. Fotoliu stil Ludovic al XIV-lea, cu spătar larg și de înălțime redusă. 7. Numele unor pere zemoase”.

Termenul „marchiză” provine din limba franceză de la cuvântul „marquise”. În Franța, în trecut, cuvântul desemna un titlu nobiliar purtat de o persoană. Ulterior, termenul s-a răspândit și în Marea Britanie.

Cum primea o persoană titlul de marchiz?

De-a lungul timpului, mai multe personaje au primit titlul de marchiz de la regii lor, iar printre cele mai cunoscute sunt: Marchizul de Sade, Voievodul Sas, Marchiza de Pompadour, Marchiza Luisa Casati, François Laurent d’Arlandes, Eudes Bunul Marchiz sau Marchiz de Saluzzo. Potrivit Wikipedia.org, marchizul administra o provincie de la graniță.

Marchizul de Sade, probabil cel mai celebru dintre marchizi

Donatien Alphonse-François, Marchizul de Sade, (2 iunie 1740 – 2 decembrie 1814) este probabil cel mai cunoscut personaj din istorie care a purtat acest titlu nobiliar. Acesta a fost un adevărat Casanova al francezilor și a trăit după bunul plac fără să se gândească la consecințe, fiind obsedat de sex.

De altfel, cuvântul sadism provine de la numele său, Sade, care nu este altceva decât o perversiune sexuală manifestată prin plăcerea de a supune partenerul la suferințe fizice și psihice. Pentru această plăcere bolnavă, Marchizul de Sade a făcut nu mai puțin de 32 de ani de închisoare.

Pe când avea 28 de ani, Marchizul de Sade a fost exilat în castelul Lacoste, domeniul său preferat. Aici, clădirea a devenit un loc al desfrâului. Partidele de sex aveau loc atât cu femei cât și cu bărbați. Cu alte cuvinte, tot ceea ce și-a imaginat și și-a dorit în materie de sex, Marchizul de Sade le-a pus în practică aici. Nobilul francez a murit, în anul 1814, singur.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot