Ce este „Mitul Zburătorului”? Ce semnifică acesta?

05.11.2020
Ce este „Mitul Zburătorului”? Ce semnifică acesta?

„Mitul Zburătorului” și semnificația acestuia. Cultura românească este plină de tradiții populare și mituri care au fost transmise din generație în generație, până în zilele noastre. Obiceiurile și miturile reprezintă identitatea unui popor și dau bogăția culturală și populară a acestuia.

Ce este „Mitul Zburătorului”?

Un mit care a fost transmis, de-a lungul timpului, este cel al „Zburătorului”. Potrivit credinței populare românești, acesta este un zmeu care intră în camerele fetelor nemăritate și le torturează în somn. A doua zi, când fata se trezește se simte slăbită și fără vlagă, iar dacă atacurile continuă în mai multe seri domnișoarele cad la pat, iar boala se numește „lipitură”.

Potrivit tradiției populare, „Zburătorul” se întrupează într-un bărbat, care intră prin crăpăturile ușilor sau pe horn. De aceea, este indicat ca fetele să închidă bine geamurile și ușile, însă dacă acesta nu găsește pe unde să intre le ademenește pe domnișoare cu vorbe senzuale. Dacă fetele nu răspund chemării „Zburătorului”, acesta dispare.

„Mitul Zburătorului” a fost preluat în literatura romantică, unde este întruchipat de un bărbat frumos care apărea în vis fetelor nemăritate. Poezia „Călin” a lui Mihai Eminescu surprinde cel mai bine acest demon cu chip șarmant.

“Ea a doua zi se miră cum de firele sunt rupte,
Și-n oglind-ale ei buze vede vinete și supte –
Ea zâmbind și trist se uită, șopotește blând din gură:
– Zburător cu negre plete, vin’ la noapte de mă fură.”

Potrivit tradiției populare, există încă o metodă de a te proteja de „Zburător”: să se ungă hornul și tocurile ferestrelor și ușilor cu „untură de zmeu pleznit” – un amestec de plante si grăsime animală pe care doar vracii știu să-l prepare.

Ce semnifică „Mitul Zburătorului”?

Așadar, „Zburătorul” este o creatură fără sentimente și compasiune, care, cu toate acestea, se îndrăgostește de ființa umană. Acest mit reprezintă, cu alte cuvinte, legătura cosmicului cu umanul, care nu poate fi ruptă de nimeni și nimic.

„Zburătorul” semnifică acea dragoste neîmplinită, acel foc, care arde continuu în inimă, al iubirii neîmpărtășite.

Foto: kudika.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot