Ce este „Mitul lui Sisif”? Cine a fost Sisif?

08.09.2020
Ce este „Mitul lui Sisif”? Cine a fost Sisif?

Sisif a fost fiul lui Aeolus, rege al cetății Corint. Potrivit legendei, acesta ar fi fost cel mai viclean dintre muritori. Sisif ar fi descoperit și dat în vileag răpirea Aeginei de către Zeus, fapt pentru care a fost pedepsit să petreacă eternitatea în Iad, acolo unde a fost pus să urce o stâncă uriașă spre vârful unui munte, iar după ce roca o lua la vale munca se repeta la nesfârșit.

„Mitul lui Sisif” – un eseu filozofic de mare valoare

„Mitul lui Sisif” („Le Mythe de Sisyphe”) este creația gânditorului francez Albert Camus (1913-1960). Lucrarea este împărțită în patru capitole și a fost publicată în anul 1942. Eseul expune filozofia absurdului și analizează existența omului în Univers.

Potrivit gânditorului francez, omul tinde către certitudini, ordine, valori absolute şi un scop ultim, într-un Univers haotic, rece şi impersonal. Absurdul vine tocmai din existența umană, care nu se poate sustrage Cosmosului.

În urma conștientizării acestui fapt omul are în față două variante: sinuciderea sau încrederea în Divinitate. Albert Camus consideră că prima reprezintă înfrângerea omului în fața absurdului, iar cea de două ascunde o contradicție, deoarece dacă Dumnezeu ar fi existat Universul nu ar mai fi fost absurd.

Astfel, Camus a venit cu o a treia explicație și s-a folosit de „Mitul lui Sisif”, care a fost osândit să rostogoleasca o rocă spre vârful muntelui, fără a avea o finalitate, așa cum și omul muncește și încearcă să își găsească sensul existenței sale.

Întrebarea lansată de gânditorul francez se referă la cum poate fi omul fericit în felul acesta, știind că eforturile sale sunt în zadar. Concluzia a fost una singură, nu este important scopul final, ci drumul parcurs până acolo.

Lupta însăşi către înălţimi e de ajuns pentru a umple un suflet omenesc, a scris Albert Camus.

Albert Camus a fost decernat cu premiul Nobel

În anul 1957, Albert Camus a primit premiul Nobel pentru Literatură, „pentru importanta sa creaţie care, cu o lucidă stăruinţă, aruncă o lumină asupra problemelor conştiinţei umane din vremea noastră”, potrivit www.nobelprize.org.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot