Ce este litiul? Ce afecțiuni medicale poți trata cu litiu?

18.07.2022
Ce este litiul? Ce afecțiuni medicale poți trata cu litiu?

Litiul este un tip de metal care se găsește în alimentație, în principal în cereale și legume. Diferite forme sunt utilizate în suplimente în doze mici. Litiul își trage numele de la „lithos”, cuvântul grecesc pentru piatră, deoarece este prezent în cantități infime în aproape toate rocile. Acesta ar putea ajuta tulburările mentale prin creșterea activității mesagerilor chimici din creier.

De asemenea, litiul ar putea fi necesar pentru alte funcții, cum ar fi dezvoltarea celulelor sanguine. Are numărul atomic 3 și este un metal ușor de culoare alb-argintie, dar când este aruncat în foc, devine purpuriu aprins.

Litiul, remediul pentru mai multe boli

Oamenii folosesc suplimentele de litiu pentru tulburarea de consum de alcool, boala Alzheimer, depresie și multe alte afecțiuni.

Carbonatul de litiu și citratul de litiu sunt aprobate de FDA din SUA ca medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală pentru tulburarea bipolară. Suplimentele de litiu conțin doze mult mai mici de litiu decât medicamentele.

Tulburarea bipolară, cunoscută cândva sub numele de depresie maniacă, este o afecțiune care durează toată viața și care provoacă schimbări de dispoziție de la depresie severă la euforie. Medicii prescriu litiu ca tratament recunoscut și eficient pentru această afecțiune. Litiul poate reduce severitatea și frecvența maniei și reduce riscul de sinucidere atunci când bolnavul se află într-o stare depresivă.

Suferinzii de tulburare bipolară pot lua litiu pe o perioadă lungă de timp ca terapie de întreținere. Un medic se va asigura că pacientul său menține un nivel constant de litiu în organism. Potrivit Everyday Health, s-a demonstrat că litiul reduce gândurile și comportamentele suicidare. Uneori, este prescris și persoanelor diagnosticate cu depresie și schizofrenie, ca parte a tratamentului lor.

Știm că litiul acționează asupra sistemului nervos central, dar nu se știe exact ce face. S-ar putea să întărească acele conexiuni din creier care reglează starea de spirit și comportamentul, să atenueze fluctuațiile și să asigure o funcționare mai constantă a sistemului. Litiul, același metal pe care îl folosim în bateriile noi, este prezent în cantități infime în sistemele biologice.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot