Ce este gruparea BRICS?

25.08.2023
Ce este gruparea BRICS?

NATO și UE sunt cele mai cunoscute organizații internaționale pe care le cunosc românii. Pe lângă acestea, există o plajă largă de grupuri de state care își organizează împreună interesele. De-a lungul timpului, țări puternice au ales să-și unească puterile pentru a avea o autonomie mai vastă. Ce este gruparea BRICS și care sunt statele membre?

Ce este BRICS? Care sunt statele membre?

BRICS

Cu toții știm de Uniunea Europeană (UE) sau Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Pe lângă acestea, există alte grupuri de state care fac ordinea în alte spații geografice. Alte legături de referință pot fi: Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) sau Liga Statelor Arabe (LSA).

Ultima intrată în media din România este BRICS. O grupare importantă, de care publicul românesc nu avea foarte mult habar. Concret, BRICS este un grup format din 5 state membre, mai exact Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Numele este format din inițialele fiecărui stat în limba engleză.

BRICS a luat naștere în anul 2010 după aderarea Africii de Sud. Scopurile inițiale au fost pentru a crea oportunități de investiții inter-statale. Cu timpul, blocul a devenit unul geopolitic coeziv, în care guvernele statelor se întâlnesc anual la summituri interguvernamentale. Oficial, acest grup este considerat cel mai important rival al blocului G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii).

Din anul 2022, aceștia au căutat să-și extindă numărul de membri, iar mai multe țări în curs de dezvoltare și-au exprimat interesul să se alăture. Împreună cele 5 state adună o suprafață geografică de peste 39.746,000 kilometri pătrați, dar și un PIB de aproximativ 56 trilioane de dolari.

Cu ce țări nu are România relații externe?

România este un stat cu multe relații economice și politice. Cu toate acestea, continuăm să lipsim în țările în care există probleme de securitate. Astfel că, lipsesc reprezentați ai statului în zone periculoase, precum Siria.

Ministerul Afacerilor Externe afirmă că nu realizează misiuni diplomatice pe teritoriul a 79 din 195 de țări. Cele mai importante state din această lungă listă sunt:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Ne pregătim pentru înlocuirea banilor fizici cu monedele virtuale. Probabil că atunci când acel moment va veni, cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație va deveni doar o... citește tot
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Al doilea Război Mondial (1939-1945) și genocidul la care au fost supuși milioane de evrei a fost unul dintre cele mai negre episoade din istoria acestui popor. După genocidul comis în rândul... citește tot