Ce este ginsengul și la ce se folosește? Ce proprietăți are ginsengul?

25.08.2021
Ce este ginsengul și la ce se folosește? Ce proprietăți are ginsengul?

Ginsengul este o plantă perenă ce aparține familiei araliaceelor. Acesta poate crește atât spontan, dar și sub forme cultivate, în zone din Asia, SUA, Canada, Rusia etc. Ginsengul mai este denumit ginseng asiatic și ginseng coreean, însă numele său științific este „Panax ginseng”, fiind cunoscut încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale energizante și revigorante.

Istoria ginsengului

Această plantă era cunoscută în India Antică, iar în China este folosită de peste 5.000 de ani pentru proprietățile sale energizante. Cererea foarte mare pentru ginseng, a făcut să fie cultivat intens în China, Coreea de Sud, Japonia, Rusia, Vietnam, S.U.A. și Canada. Trebuie spus că ginsengul sălbatic este protejat de lege.

Ginsengul ajunge să înflorească după minim 4 ani, iar tot după această perioadă este colectată rădăcina, care poate ajunge la un metru lungime și între 5 și 10 cm grosime. Surprinzător este faptul că rădăcina are aspectul unui corp uman, de aceea planta a fost denumită ginseng care în limba chineză înseamnă „esență umană”.

Ce este ginsengul?

În lume există 11 tipuri diferite de ginseng, dar cele mai renumite sunt ginsengul asiatic și cel american, toate fiind folosite pentru a trata anumite afecțiuni ale organismului uman. Planta este originară din Peninsula Coreeană și munții Chang Pai Shan din nord-estul provinciei Jilin din China. Cererea foarte mare a făcut ca ea să fie cultivată la scară largă în mai multe țări, fiind considerată o minune a naturii dedicată pentru corpul uman.

Ce proprietăți are ginsengul?

Încă din cele mai vechi timpuri au fost observate proprietățile benefice ale ginsengului pentru organismul uman. Chiar și după atâta timp potențialul său terapeutic cu greu poate fi egalat de altă plantă medicinală. Așadar, ginsengul ajută la sporirea randamentului fizic și mental, întărește memoria, fortifică sistemul nervos central și periferic, dezvoltă imunitatea organismului, combate depresia, infecțiile, anxietatea, facilitează circulația sângelui, acționează pentru întărirea și însănătoșirea aparatului cardiovascular și multe altele.

Planta conține numeroase substanțe benefice pentru organismul uman, cum ar fi: ginsenozide, glucozați, tiamină, riboflavină, vitamine, saponine, suplimente alimentare cunoscute și ca panaxozide sau eleuthrozide, precum și un compus asemănător hormonilor sexuali. Ginsengul are cel mai puternic efect de reîntinerire dintre toate plantele de pe Glob.

Cum se folosește ginsengul?

Ginsengul poate fi consumat sub formă crudă, rădăcina putând fi dată prin răzătoare, sau poate fi utilizat ca ingredient la mâncare ori sub formă de ceai. Rădăcina poate fi folosită în diferite preparate culinare, precum salatele, sau poate fi pusă la deshidratat și utilizată la ceai.

Pentru cei care nu reușesc să cumpere această plantă, dar vor să să beneficieze de proprietățile curative ale acesteia pot alege să o consume sub formă de suplimente alimentare.

Foto: Wikipedia.org

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 9 ianuarie?
Ce s-a întâmplat azi, 9 ianuarie?
Omenirea a trăit mai multe evenimente importante, de-a lungul timpului, în data de 9 ianuarie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Eustratie și... citește tot
Ce s-a întâmplat azi, 8 ianuarie?
Ce s-a întâmplat azi, 8 ianuarie?
În data de 8 ianuarie au avut loc, de-a lungul timpului, evenimente istorice care au schimbat soarta umanității. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Cuviosul... citește tot
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Recomandări din presa de azi