Ce este ginsengul și la ce se folosește? Ce proprietăți are ginsengul?

25.08.2021
Ce este ginsengul și la ce se folosește? Ce proprietăți are ginsengul?

Ginsengul este o plantă perenă ce aparține familiei araliaceelor. Acesta poate crește atât spontan, dar și sub forme cultivate, în zone din Asia, SUA, Canada, Rusia etc. Ginsengul mai este denumit ginseng asiatic și ginseng coreean, însă numele său științific este „Panax ginseng”, fiind cunoscut încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale energizante și revigorante.

Istoria ginsengului

Această plantă era cunoscută în India Antică, iar în China este folosită de peste 5.000 de ani pentru proprietățile sale energizante. Cererea foarte mare pentru ginseng, a făcut să fie cultivat intens în China, Coreea de Sud, Japonia, Rusia, Vietnam, S.U.A. și Canada. Trebuie spus că ginsengul sălbatic este protejat de lege.

Ginsengul ajunge să înflorească după minim 4 ani, iar tot după această perioadă este colectată rădăcina, care poate ajunge la un metru lungime și între 5 și 10 cm grosime. Surprinzător este faptul că rădăcina are aspectul unui corp uman, de aceea planta a fost denumită ginseng care în limba chineză înseamnă „esență umană”.

Ce este ginsengul?

În lume există 11 tipuri diferite de ginseng, dar cele mai renumite sunt ginsengul asiatic și cel american, toate fiind folosite pentru a trata anumite afecțiuni ale organismului uman. Planta este originară din Peninsula Coreeană și munții Chang Pai Shan din nord-estul provinciei Jilin din China. Cererea foarte mare a făcut ca ea să fie cultivată la scară largă în mai multe țări, fiind considerată o minune a naturii dedicată pentru corpul uman.

Ce proprietăți are ginsengul?

Încă din cele mai vechi timpuri au fost observate proprietățile benefice ale ginsengului pentru organismul uman. Chiar și după atâta timp potențialul său terapeutic cu greu poate fi egalat de altă plantă medicinală. Așadar, ginsengul ajută la sporirea randamentului fizic și mental, întărește memoria, fortifică sistemul nervos central și periferic, dezvoltă imunitatea organismului, combate depresia, infecțiile, anxietatea, facilitează circulația sângelui, acționează pentru întărirea și însănătoșirea aparatului cardiovascular și multe altele.

Planta conține numeroase substanțe benefice pentru organismul uman, cum ar fi: ginsenozide, glucozați, tiamină, riboflavină, vitamine, saponine, suplimente alimentare cunoscute și ca panaxozide sau eleuthrozide, precum și un compus asemănător hormonilor sexuali. Ginsengul are cel mai puternic efect de reîntinerire dintre toate plantele de pe Glob.

Cum se folosește ginsengul?

Ginsengul poate fi consumat sub formă crudă, rădăcina putând fi dată prin răzătoare, sau poate fi utilizat ca ingredient la mâncare ori sub formă de ceai. Rădăcina poate fi folosită în diferite preparate culinare, precum salatele, sau poate fi pusă la deshidratat și utilizată la ceai.

Pentru cei care nu reușesc să cumpere această plantă, dar vor să să beneficieze de proprietățile curative ale acesteia pot alege să o consume sub formă de suplimente alimentare.

Foto: Wikipedia.org

Tags:
Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot