Ce este ginsengul și la ce se folosește? Ce proprietăți are ginsengul?

25.08.2021
Ce este ginsengul și la ce se folosește? Ce proprietăți are ginsengul?

Ginsengul este o plantă perenă ce aparține familiei araliaceelor. Acesta poate crește atât spontan, dar și sub forme cultivate, în zone din Asia, SUA, Canada, Rusia etc. Ginsengul mai este denumit ginseng asiatic și ginseng coreean, însă numele său științific este „Panax ginseng”, fiind cunoscut încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale energizante și revigorante.

Istoria ginsengului

Această plantă era cunoscută în India Antică, iar în China este folosită de peste 5.000 de ani pentru proprietățile sale energizante. Cererea foarte mare pentru ginseng, a făcut să fie cultivat intens în China, Coreea de Sud, Japonia, Rusia, Vietnam, S.U.A. și Canada. Trebuie spus că ginsengul sălbatic este protejat de lege.

Ginsengul ajunge să înflorească după minim 4 ani, iar tot după această perioadă este colectată rădăcina, care poate ajunge la un metru lungime și între 5 și 10 cm grosime. Surprinzător este faptul că rădăcina are aspectul unui corp uman, de aceea planta a fost denumită ginseng care în limba chineză înseamnă „esență umană”.

Ce este ginsengul?

În lume există 11 tipuri diferite de ginseng, dar cele mai renumite sunt ginsengul asiatic și cel american, toate fiind folosite pentru a trata anumite afecțiuni ale organismului uman. Planta este originară din Peninsula Coreeană și munții Chang Pai Shan din nord-estul provinciei Jilin din China. Cererea foarte mare a făcut ca ea să fie cultivată la scară largă în mai multe țări, fiind considerată o minune a naturii dedicată pentru corpul uman.

Ce proprietăți are ginsengul?

Încă din cele mai vechi timpuri au fost observate proprietățile benefice ale ginsengului pentru organismul uman. Chiar și după atâta timp potențialul său terapeutic cu greu poate fi egalat de altă plantă medicinală. Așadar, ginsengul ajută la sporirea randamentului fizic și mental, întărește memoria, fortifică sistemul nervos central și periferic, dezvoltă imunitatea organismului, combate depresia, infecțiile, anxietatea, facilitează circulația sângelui, acționează pentru întărirea și însănătoșirea aparatului cardiovascular și multe altele.

Planta conține numeroase substanțe benefice pentru organismul uman, cum ar fi: ginsenozide, glucozați, tiamină, riboflavină, vitamine, saponine, suplimente alimentare cunoscute și ca panaxozide sau eleuthrozide, precum și un compus asemănător hormonilor sexuali. Ginsengul are cel mai puternic efect de reîntinerire dintre toate plantele de pe Glob.

Cum se folosește ginsengul?

Ginsengul poate fi consumat sub formă crudă, rădăcina putând fi dată prin răzătoare, sau poate fi utilizat ca ingredient la mâncare ori sub formă de ceai. Rădăcina poate fi folosită în diferite preparate culinare, precum salatele, sau poate fi pusă la deshidratat și utilizată la ceai.

Pentru cei care nu reușesc să cumpere această plantă, dar vor să să beneficieze de proprietățile curative ale acesteia pot alege să o consume sub formă de suplimente alimentare.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot