Ce este fructul mango? Cum se taie un mango și cum se poate consuma?

04.03.2021
Ce este fructul mango? Cum se taie un mango și cum se poate consuma?

Mango este un fruct originar din India, unde drupa tropicală este atât de populară încât acolo mango este fructul național. Acesta este unul dintre cele mai apreciate fructe tropicale, cultivate în părți din Asia, Mexic, America de Sud și Africa Centrală.

Mango, un deliciu

Se consumă frecvent crud în feluri de mâncare dulci și sărate. Mango este recoltat la sfârșitul primăverii și verii, iar unele soiuri fructifică de două ori pe an. Arborele face parte din familia caju și produce adesea 100 de fructe pe recoltă și poate continua să producă fructe până la 300 de ani.

Un mango este un fruct tropical popular care se consumă în feluri de mâncare dulci și sărate din întreaga lume. Poate fi verde, galben, portocaliu, roșu sau o combinație a acestor culori și are o pulpă galbenă sau portocalie care înconjoară un sâmbure plan și dur. Fructul este, de obicei, decojit și tăiat departe de sâmbure înainte de utilizare. Un mango poate fi consumat crud, necopt sau copt sau gătit în deserturi.

Cum se taie un mango?

Un mango trebuie spălat, uscat și curățat înainte de a mânca. Coaja este comestibilă, însă din punct de vedere tehnic, poate fi dură și provoacă o reacție alergică la mulți oameni.

Pentru a îndepărta coaja este necesar un cuțit ascuțit.

Pentru a scoate sâmburele, trebuie găsit cu aproximație locul în care se află și se taie pe lungimea fructului cât mai aproape de sâmbure, fără a rupe părți dure și fibroase.

Ulterior, se întoarce mango și se repetă operațiunea, tăind secțiunile până când fructul este îndepărtat. Deoarece pulpa se agață de sâmburele fibros, nu se va putea scoate întreagă.

Se feliază și se poate mânca mango proaspăt sau pregătit după cum se cere în rețetă.

Ca alternativă, se poate taia în cuburi mici. În loc să fie curățat mai întâi, se taie secțiuni de mango de-a lungul sâmburelui.

Pulpa se taie în pătrate mici până la coajă, dar nu tăiate prin ea. Se împing cuburile de fructe în afară, apoi se taie din coajă și se servește.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Cine nu a văzut măcar o dată un copil călărind porcul abia tăiat în gospodărie? Conform unei tradiții întâlnită des în satele românești, copiii se pozează călare pe porc, ca să fie... citește tot
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
În luna mai 2021, casa de licitații Art-Rite din Milano a găzduit unul dintre cele mai bizare și controversate evenimente din istoria artei moderne. Artistul italian Salvatore Garau, în vârstă... citește tot