Ce este fructul mango? Cum se taie un mango și cum se poate consuma?

04.03.2021
Ce este fructul mango? Cum se taie un mango și cum se poate consuma?

Mango este un fruct originar din India, unde drupa tropicală este atât de populară încât acolo mango este fructul național. Acesta este unul dintre cele mai apreciate fructe tropicale, cultivate în părți din Asia, Mexic, America de Sud și Africa Centrală.

Mango, un deliciu

Se consumă frecvent crud în feluri de mâncare dulci și sărate. Mango este recoltat la sfârșitul primăverii și verii, iar unele soiuri fructifică de două ori pe an. Arborele face parte din familia caju și produce adesea 100 de fructe pe recoltă și poate continua să producă fructe până la 300 de ani.

Un mango este un fruct tropical popular care se consumă în feluri de mâncare dulci și sărate din întreaga lume. Poate fi verde, galben, portocaliu, roșu sau o combinație a acestor culori și are o pulpă galbenă sau portocalie care înconjoară un sâmbure plan și dur. Fructul este, de obicei, decojit și tăiat departe de sâmbure înainte de utilizare. Un mango poate fi consumat crud, necopt sau copt sau gătit în deserturi.

Cum se taie un mango?

Un mango trebuie spălat, uscat și curățat înainte de a mânca. Coaja este comestibilă, însă din punct de vedere tehnic, poate fi dură și provoacă o reacție alergică la mulți oameni.

Pentru a îndepărta coaja este necesar un cuțit ascuțit.

Pentru a scoate sâmburele, trebuie găsit cu aproximație locul în care se află și se taie pe lungimea fructului cât mai aproape de sâmbure, fără a rupe părți dure și fibroase.

Ulterior, se întoarce mango și se repetă operațiunea, tăind secțiunile până când fructul este îndepărtat. Deoarece pulpa se agață de sâmburele fibros, nu se va putea scoate întreagă.

Se feliază și se poate mânca mango proaspăt sau pregătit după cum se cere în rețetă.

Ca alternativă, se poate taia în cuburi mici. În loc să fie curățat mai întâi, se taie secțiuni de mango de-a lungul sâmburelui.

Pulpa se taie în pătrate mici până la coajă, dar nu tăiate prin ea. Se împing cuburile de fructe în afară, apoi se taie din coajă și se servește.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
E adevărat că cel mai mare șarpe din Europa trăiește și în România?
E adevărat că cel mai mare șarpe din Europa trăiește și în România?
Cel mai mare șarpe care trăiește în Europa este Elaphe sauromates, fiind răspândit în sudul Europei – Bulgaria, Grecia și Turcia, dar și în vestul Asiei, în ţări precum Iran,... citește tot
Care este cel mai înalt loc din România populat permanent?
Care este cel mai înalt loc din România populat permanent?
Munții Bucegi sunt cei mai apreciați de turiștii români, datorită multiplelor obiective turistice din zonă. Masivul se întinde pe teritoriul județelor Dâmbovița, Prahova și Brașov, având... citește tot
Ce este rapelul? Ce înseamnă „rapel”? De unde vine termenul de „rapel”?
Ce este rapelul? Ce înseamnă „rapel”? De unde vine termenul de „rapel”?
Pandemia de coronavirus a schimbat mersul omenirii. Tot ceea ce era normal până la apariția virusului a devenit acum o excepție. Statele au impus mai multe reguli de restricție pentru a stopa... citește tot