Ce este fructul mango? Cum se taie un mango și cum se poate consuma?

04.03.2021
Ce este fructul mango? Cum se taie un mango și cum se poate consuma?

Mango este un fruct originar din India, unde drupa tropicală este atât de populară încât acolo mango este fructul național. Acesta este unul dintre cele mai apreciate fructe tropicale, cultivate în părți din Asia, Mexic, America de Sud și Africa Centrală.

Mango, un deliciu

Se consumă frecvent crud în feluri de mâncare dulci și sărate. Mango este recoltat la sfârșitul primăverii și verii, iar unele soiuri fructifică de două ori pe an. Arborele face parte din familia caju și produce adesea 100 de fructe pe recoltă și poate continua să producă fructe până la 300 de ani.

Un mango este un fruct tropical popular care se consumă în feluri de mâncare dulci și sărate din întreaga lume. Poate fi verde, galben, portocaliu, roșu sau o combinație a acestor culori și are o pulpă galbenă sau portocalie care înconjoară un sâmbure plan și dur. Fructul este, de obicei, decojit și tăiat departe de sâmbure înainte de utilizare. Un mango poate fi consumat crud, necopt sau copt sau gătit în deserturi.

Cum se taie un mango?

Un mango trebuie spălat, uscat și curățat înainte de a mânca. Coaja este comestibilă, însă din punct de vedere tehnic, poate fi dură și provoacă o reacție alergică la mulți oameni.

Pentru a îndepărta coaja este necesar un cuțit ascuțit.

Pentru a scoate sâmburele, trebuie găsit cu aproximație locul în care se află și se taie pe lungimea fructului cât mai aproape de sâmbure, fără a rupe părți dure și fibroase.

Ulterior, se întoarce mango și se repetă operațiunea, tăind secțiunile până când fructul este îndepărtat. Deoarece pulpa se agață de sâmburele fibros, nu se va putea scoate întreagă.

Se feliază și se poate mânca mango proaspăt sau pregătit după cum se cere în rețetă.

Ca alternativă, se poate taia în cuburi mici. În loc să fie curățat mai întâi, se taie secțiuni de mango de-a lungul sâmburelui.

Pulpa se taie în pătrate mici până la coajă, dar nu tăiate prin ea. Se împing cuburile de fructe în afară, apoi se taie din coajă și se servește.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot