Ce este fondul de rulment? Cum se calculează fondul de rulment?

11.11.2020
Ce este fondul de rulment? Cum se calculează fondul de rulment?

Pe data de 28 septembrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 196 a asociațiilor de proprietari, în care se prevede în mod expres că este obligatorie constituirea unui fond de rulment.

Ce este fondul de rulment?

Acest fond este un tampon între furnizori/prestatori şi proprietari pentru serviciile de care aceștia beneficiază, fiind un adevărat „motor” al unei bune funcţionări a asociaţiei.

Valoarea fondului de rulment trebuie să fie egală cu suma corespunzătoare acoperirii cheltuielilor lunare, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, dintr-un an calendaristic.

Cuantumul fondului de rulment trebuie să fie egală cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei.

În cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, valoarea fondului se calculează prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.

La ce folosește acest fond de rulment?

Fondul de rulment constituit se folosește exclusiv pentru plata facturilor curente, aferente consumurilor din luna anterioară.

Ulterior plății facturilor curente, fondul de rulment se reîntregește lunar prin încasarea cotelor de contribuție afișate pe lista de plată a lunii în curs, având ca referință de calcul facturile curente, corespunzătoare consumurilor lunii anterioare.

Fondul se constituie prin plata anticipată a cotei ce-i revine fiecărui proprietar, iar reîntregirea fondului se va face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată. Potrivit adevărul.ro, la Legea nr. 196/2018 se menționează cu claritate faptul că trebuie eliberată o chitanță separată pentru acest fond.

În cazul chiriașilor, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul locuinței/imobilului, aceștia se obligă să contribuie la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuiesc, dar și la formarea fondului de rulment.

Cum se calculează fondul de rulment?

La calcularea fondului de rulment trebuie luate în calcul următoarele:

– numărul de persoane înregistrate în Cartea Imobilului ca locuitori în cadrul clădirii sau a scării pentru care s-a constituit Asociația de Proprietari;
– cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comună (suprafața utilă a apartamentului sau a spațiului cu altă destinație);
– după natura serviciului facturat, cum ar fi cheltuielile pentru încălzire.

Asociația de proprietari este obligată să restituie fondul de rulment proprietarului care vinde sau înstrăinează imobilul dacă a solicitat în scris acest lucru. Legea asociațiilor de proprietari nu specifică alte situații de restituire.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot