Ce este foie gras? De ce foie gras este atât de scump?

08.01.2024
Ce este foie gras? De ce foie gras este atât de scump?

Când vine vorba despre bunăstare culinară, icrele negre și foie gras-ul sunt două dintre preparatele care nu lipsesc de pe mesele bogaților. Totuși, ce este celebrul foie gras, cum se prepară, de ce este atât de scump și de ce în ultimii ani a ajuns o mâncare tot mai criticată? Site-ul shtiu.ro va încerca să răspundă la aceste întrebări.

Ce este fois gras?

Conform definiției, foie gras („ficat gras”) este un preparat culinar de origine franceză, obținut din ficatul gras al gâștelor sau rațelor, care au fost hrănite special pentru a obține un ficat extins și bogat în grăsime. Acest preparat are o istorie de peste 4.000 de ani. Acest preparat se consumă brut, semipreparat sau gătit, și poate fi oferit ca produs proaspăt sau conservat, consumat singur sau ca acompaniament altor feluri de mâncare, cum ar fi carnea.

Cum se obține fois gras?

Foie gras se obține din îngrășarea gâștelor și rațelor prin hrănire forțată. Această metodă de a hrăni mult și des, cu forța animalele, a devenit destul de criticată în ultima perioadă. Atât gâștele cât și rațele sunt îngrășate cu forța și acumulează grăsimi pe și în jurul ficatului lor. Metoda este veche și există documente care arată că în Roma Antică oamenii bogați se delectau cu foie gras. La acea vreme, întrucât în Europa nu era porumb, romanii îndopau gâștele cu smochine.

Fois gras, tot mai criticat

În ultimii ani, multe ONG-uri au criticat metoda obținerii fois-gras întrucât păsările sunt chinuite și hrănite cu forța. De fapt, procesul de hrănire forțată mărește ficatul păsărilor (mai ales gâște din rasa Toulouse) de până la 10 ori. Imaginile care au apărut pe Internet cu păsări chinuite au stârnit compasiunea a milioane de oameni. Totuși, francezii nu se lasă. Conform legislației din Hexagon, „foie gras face parte din patrimoniul cultural și gastronomic protejat în Franța. Foie gras se obține din ficatul unei rațe sau gâște special îngrășate prin gavaj (îndopare)”.

De ce este fois gras atât de scump?

Mulți se întreabă de ce fois gras este atât de scump, dacă ficatul este ieftin. Această delicatesă a mâncării aristocratice. Fois gras provine de la gâște care sunt îndestulate cu alimente astfel încât ficatul acestora să-și îmbogățească aroma și textura până devine aproape ca un unt.

Acesta este un proces costisitor care adaugă costuri substanțiale pentru hrana și forța de muncă proprietarului de animale. Costul cu forța de muncă, dar și aprovizionarea limitată de ficat gras pentru piață face ca foie gras să fie atât de scump. În România, fois gras poate ajunge până la 200 de euro per kilogram.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot