Ce este foie gras? De ce foie gras este atât de scump?

08.01.2024
Ce este foie gras? De ce foie gras este atât de scump?

Când vine vorba despre bunăstare culinară, icrele negre și foie gras-ul sunt două dintre preparatele care nu lipsesc de pe mesele bogaților. Totuși, ce este celebrul foie gras, cum se prepară, de ce este atât de scump și de ce în ultimii ani a ajuns o mâncare tot mai criticată? Site-ul shtiu.ro va încerca să răspundă la aceste întrebări.

Ce este fois gras?

Conform definiției, foie gras („ficat gras”) este un preparat culinar de origine franceză, obținut din ficatul gras al gâștelor sau rațelor, care au fost hrănite special pentru a obține un ficat extins și bogat în grăsime. Acest preparat are o istorie de peste 4.000 de ani. Acest preparat se consumă brut, semipreparat sau gătit, și poate fi oferit ca produs proaspăt sau conservat, consumat singur sau ca acompaniament altor feluri de mâncare, cum ar fi carnea.

Cum se obține fois gras?

Foie gras se obține din îngrășarea gâștelor și rațelor prin hrănire forțată. Această metodă de a hrăni mult și des, cu forța animalele, a devenit destul de criticată în ultima perioadă. Atât gâștele cât și rațele sunt îngrășate cu forța și acumulează grăsimi pe și în jurul ficatului lor. Metoda este veche și există documente care arată că în Roma Antică oamenii bogați se delectau cu foie gras. La acea vreme, întrucât în Europa nu era porumb, romanii îndopau gâștele cu smochine.

Fois gras, tot mai criticat

În ultimii ani, multe ONG-uri au criticat metoda obținerii fois-gras întrucât păsările sunt chinuite și hrănite cu forța. De fapt, procesul de hrănire forțată mărește ficatul păsărilor (mai ales gâște din rasa Toulouse) de până la 10 ori. Imaginile care au apărut pe Internet cu păsări chinuite au stârnit compasiunea a milioane de oameni. Totuși, francezii nu se lasă. Conform legislației din Hexagon, „foie gras face parte din patrimoniul cultural și gastronomic protejat în Franța. Foie gras se obține din ficatul unei rațe sau gâște special îngrășate prin gavaj (îndopare)”.

De ce este fois gras atât de scump?

Mulți se întreabă de ce fois gras este atât de scump, dacă ficatul este ieftin. Această delicatesă a mâncării aristocratice. Fois gras provine de la gâște care sunt îndestulate cu alimente astfel încât ficatul acestora să-și îmbogățească aroma și textura până devine aproape ca un unt.

Acesta este un proces costisitor care adaugă costuri substanțiale pentru hrana și forța de muncă proprietarului de animale. Costul cu forța de muncă, dar și aprovizionarea limitată de ficat gras pentru piață face ca foie gras să fie atât de scump. În România, fois gras poate ajunge până la 200 de euro per kilogram.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot