Ce este foie gras? De ce foie gras este atât de scump?

08.01.2024
Ce este foie gras? De ce foie gras este atât de scump?

Când vine vorba despre bunăstare culinară, icrele negre și foie gras-ul sunt două dintre preparatele care nu lipsesc de pe mesele bogaților. Totuși, ce este celebrul foie gras, cum se prepară, de ce este atât de scump și de ce în ultimii ani a ajuns o mâncare tot mai criticată? Site-ul shtiu.ro va încerca să răspundă la aceste întrebări.

Ce este fois gras?

Conform definiției, foie gras („ficat gras”) este un preparat culinar de origine franceză, obținut din ficatul gras al gâștelor sau rațelor, care au fost hrănite special pentru a obține un ficat extins și bogat în grăsime. Acest preparat are o istorie de peste 4.000 de ani. Acest preparat se consumă brut, semipreparat sau gătit, și poate fi oferit ca produs proaspăt sau conservat, consumat singur sau ca acompaniament altor feluri de mâncare, cum ar fi carnea.

Cum se obține fois gras?

Foie gras se obține din îngrășarea gâștelor și rațelor prin hrănire forțată. Această metodă de a hrăni mult și des, cu forța animalele, a devenit destul de criticată în ultima perioadă. Atât gâștele cât și rațele sunt îngrășate cu forța și acumulează grăsimi pe și în jurul ficatului lor. Metoda este veche și există documente care arată că în Roma Antică oamenii bogați se delectau cu foie gras. La acea vreme, întrucât în Europa nu era porumb, romanii îndopau gâștele cu smochine.

Fois gras, tot mai criticat

În ultimii ani, multe ONG-uri au criticat metoda obținerii fois-gras întrucât păsările sunt chinuite și hrănite cu forța. De fapt, procesul de hrănire forțată mărește ficatul păsărilor (mai ales gâște din rasa Toulouse) de până la 10 ori. Imaginile care au apărut pe Internet cu păsări chinuite au stârnit compasiunea a milioane de oameni. Totuși, francezii nu se lasă. Conform legislației din Hexagon, „foie gras face parte din patrimoniul cultural și gastronomic protejat în Franța. Foie gras se obține din ficatul unei rațe sau gâște special îngrășate prin gavaj (îndopare)”.

De ce este fois gras atât de scump?

Mulți se întreabă de ce fois gras este atât de scump, dacă ficatul este ieftin. Această delicatesă a mâncării aristocratice. Fois gras provine de la gâște care sunt îndestulate cu alimente astfel încât ficatul acestora să-și îmbogățească aroma și textura până devine aproape ca un unt.

Acesta este un proces costisitor care adaugă costuri substanțiale pentru hrana și forța de muncă proprietarului de animale. Costul cu forța de muncă, dar și aprovizionarea limitată de ficat gras pentru piață face ca foie gras să fie atât de scump. În România, fois gras poate ajunge până la 200 de euro per kilogram.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot