Ce este firida? Ce înseamnă firidă?

19.01.2018
Ce este firida? Ce înseamnă firidă?

Ce este firida?

Una dintre întrebările momentului printre tinerii din România amatori de petreceri și dornici să învețe lucruri noi este ce este aceea o… „firidă”. Întrebarea a devenit tot mai căutată de către internauți pe Google după lansarea unei melodii de petrecere intitulată „Un trandafir crește la firida mea”.

Conform definiției din dicționar, firida este, de fapt, o adâncitură de forma unei ferestre oarbe lăsată într-un zid, în peretele unei sobe etc., cu rol funcțional sau doar decorativ. Firidele se găseau în urmă cu ani la construcțiile rurale din zona de munte a României. Termenul este folosit mai ales în domeniul arhitectural. În zona Moldovei, firida formează decorul exterior, într-un singur registru sub cornisă. Firidele se găsesc deseori și în interiorul bisericilor sau mănăstirilor.

„DECÂT” SAU „DOAR”? CÂND FOLOSIM „DECÂT” ȘI CÂND FOLOSIM „DOAR”?

Un sinonim al termenului ar putea fi „nișă”, iar pluralul cuvântului este „firide”.  Substantivul feminin cu origini bulgărești a fost deseori folosit în operele literare ale marilor autori români, precum Sadoveanu sau Caragiale. Iată două exemple din textele acestora:

„Cînd a bătut iarăși de trei ori clopotul în dungă, s-a arătat un crainic în firida clopotniței care da spre tîrg și a răcnit cu glas înalt” (Mihai Sadoveanu 1880-1961)

„Luă lampa și o puse pe firida ferestrei, care da în gang” (Ion Luca Caragiale 1852 – 1912)

Povestea melodiei „Un trandafir crește la firida mea”

Cântecul de petrecere cu pricina a fost copiat după o melodie armenească și adaptată pe versuri românești de către formația Alb și Negru. Versurile spun povestea a doi tineri îndrăgostiți aflați la mare depărtare unul de celălalt.

Apoi, tot mai mulți artiști de la noi (Feli, Delia, Elena Gheorghe, Damian Drăghici etc.) au cântat melodia ce a adunat în câteva luni de la lansare milioane de vizualizări pe site-ul YouTube.

CUVINTE PE CARE MULȚI LE PRONUNȚĂ GREȘIT. „ȚIGARE” SAU „ȚIGARĂ”, „VROIAM” SAU „VOIAM”?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot
Top 5 greșeli făcute de începători în cazinouri online
Top 5 greșeli făcute de începători în cazinouri online
Introducerea trebuie să-ți prindă atenția, nu să-ți dea senzația că citești manualul de la aspirator. Imaginează-ți scena: e sâmbătă seara, prietenii te-au lăsat baltă, deschizi... citește tot