Ce este fainoșagul? Este un cuvânt real sau inventat?

18.09.2023
Ce este fainoșagul? Este un cuvânt real sau inventat?

Există foarte multe cuvinte în limba română care nu sunt atât de cunoscute. De câțiva ani încoace, în media din România apare un cuvânt care face furori. Reclama cu pricina promovează pateul, un produs cunoscut în alimentația românilor. Ce este, de fapt, fainoșagul? Este un cuvânt real sau doar inventat?

Ce este fainoșagul?

fainoșagul

Pateul este un aliment veritabil în bucătăria românească. Fie că este cumpărat sau făcut în casă, acesta poate fi găsit în cele mai multe frigidere din țară. Având o varietate atât de mare de sortimente, este greu să alegem unul care să fie pe placul nostru, așa că cel mai bine este să le încercăm pe toate. Putem alege dintre cel de pui, porc sau gâscă. Întins pe pâine, alături de o roșie, brânză sau castravete, îți poate salva micul dejun.

În ultimii ani, media din România promovează un anume brand de pateu, în care motto-ul principal îl reprezintă cuvântul „fainoșag”. Deși auzim la televizor de câțiva ani acest termen, sunt puțini cei care știu dacă „fainoșag” este un cuvânt real sau inventat.

Fainoșagul nu este doar un derivat al cuvântului „fain” / bun. Conform celor din zona de Ardeal, fainoșagul chiar există, însă nu este un lucru la care te-ai gândi prima dată. Dacă ne încredem în varianta strict lingvistică, înseamnă o asociere de cuvinte care înseamnă ceva bun de calitate. În realitate, reprezintă un mix de condimente pe care oamenii îl folosesc la diferite bucate. Fainoșagul este un mix de condimente, printre care ghimbir, piper și nucșoară.

Cum poți să faci pateu acasă?

Toate bucatele făcute în casă sunt proaspete și de cele mai multe ori, mai sănătoase. Acesta și exemplul pateului. Cel mai bun și proaspăt pateu este cel pe care îl poți face în casă, având în vedere că nu ai nevoie de foarte multe.

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

Se curăță ficatul foarte bine și se pune la călit. Se pot adăuga ierburile preferate. Cel mai rapid mod de obținere a pateului este de a pune toate ingredientele de mai sus într-un mixer. Rezultatul trebuie să fie o pastă fină, ținând cont că odată băgat la frigider acesta se va întări.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot