Ce este curry? Condiment sau fel de mâncare de tip occidental

21.10.2021
Ce este curry? Condiment sau fel de mâncare de tip occidental

Cuvântul curry ne aduce imediat în minte o delicatesă occidentală plină de aromă și bogăție. De-a lungul anilor, curry-ul a evoluat pentru a deveni mai mult decât un simplu fel de mâncare. Cuvântul „curry” provine din substantivul tamil „kari”, care înseamnă pur și simplu „sos”.

În India și în întreaga lume, există mii de tipuri diferite de curry. Gustul și consistența acestuia variază de la un loc la altul, acomodând în funcție de geografie, disponibilitatea ingredientelor și preferințele culturale și religioase ale persoanelor care locuiesc în regiunea specifică.

Este aproape imposibil să nu fi văzut măcar o dată cuvântul „curry” în meniuri, rețete sau pe raftul magazinelor. Este un termen folosit pentru a descrie mai multe preparate pe baza unor amestecuri de condimente, des întâlnite în Occident.

Deși mâncărurile au un gust desăvârșit, utilizarea ingredientelor întregi va fi întotdeauna mult mai bună decât orice pastă sau pudră cumpărată din magazin. În cea mai simplă formă, curry este un sos utilizat în tandem cu carne, tofu sau legume. Este servit cu orez, cel mai popular orez Basmati și conține multe tipuri diferite de condimente. În funcție de rețetă, se poate folosi un curry dulce sau un curry super picant.

Ce este pasta curry?

Pastele de curry din Asia de Sud-Est tind să fie compuse din ingrediente proaspete. De exemplu, lămâia, ghimbirul, ardeiul și/sau anumite ierburi pot fi măcinate împreună pentru a face un piure gros. Genul acesta de pastă este adesea folosit în felurile de mâncare din Asia de Sud-Est, unde vor fi asezonate cu ulei pentru a scoate în evidență calitățile lor aromatice înainte de a fi subțiate cu un lichid precum laptele de cocos pentru a crea un sos sau o bază de supă.

Pulberile de curry sunt o combinație de condimente uscate amestecate împreună adesea folosite în gătitul indian. Multe pulberi de curry cumpărate din magazin includ turmeric, coriandru măcinat, chimen măcinat, ghimbir măcinat și piper negru.

Această versiune modernă a fost inventată și adusă în Marea Britanie din India de către soldații care se întorceau acasă în timpul stăpânirii britanice a Indiei. Ideea a fost de a amesteca ingredientele obișnuite care au dus la realizarea celor mai populare versiuni de curry indian și de a obține același gust pe tărâm britanic.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot