Ce este Alexa? Ce este Google Home? Cum funcționează?

05.02.2021
Ce este Alexa? Ce este Google Home? Cum funcționează?

În fiecare dimineață sună ceasul deșteptător, dușul pornește automat cu temperatura potrivită, cu o simplă apelare, muzica preferată se aude în întreaga casă, iar imediat după micul-dejun, mașina electrică este gata de plecare. Nu, nu este o descriere din altă lume, ci din cea în care trăim. O lume care pe zi ce trece devine mult mai automatizată, iar dispozitivele inteligente ne ușurează viața, ne mențin în siguranță și ne economisesc timpul care pare că nu ne mai este de ajuns.

Google Home și Alexa

Alexa este asistentul vocal interactiv al lui Amazon disponibil pe gama de difuzoare Echo. Prin intermediul aplicației Alexa putem cere melodiile preferate, putem verifica știrile și, de asemenea, putem controla sistemele inteligente din casă.

Alexa este numele vocii care se aude în difuzoarele compatibile. Practic, Alexa este pentru Amazon ceea ce este Siri pentru Apple. Este o voce căreia îi putem pune întrebări și putem obține răspunsuri, cum ar fi „Cum este vremea astăzi în București?”. Alexa a fost integrat în multe dintre serviciile Amazon și poate fi utilizat cu produse precum Amazon Echo original, Echo Dot, Echo Spot, Echo Show sau Amazon Fire TV.

Ce este Alexa?

Când punem o întrebare asistentului vocal, ceea ce facem este să comunicăm cu un serviciu bazat pe cloud. Amazon a proiectat Alexa Voice Service (AVS) pentru a imita conversațiile reale, dar de fapt utilizăm comenzi vocale intuitive pentru a face acest serviciu să îndeplinească sarcini specifice.

„Alexa” este pur și simplu „cuvântul de veghe” care avertizează serviciul să înceapă să ne asculte vocea. Pentru majoritatea dispozitivelor, trebuie doar să spunem cuvântul de veghe pentru a obține un răspuns.

Potrivit site-ului Amazon Developer, Alexa Voice Service (AVS) „trăiește” în cloud. AVS de la Amazon este un serviciu inteligent de recunoaștere a vocii și de înțelegere a limbajului natural.

Serviciul poate fi utilizat pentru activarea vocală a oricărui dispozitiv conectat care are microfon și difuzor. Deși Alexa este numele oficial al asistentului vocal Amazon, putem schimba acest cuvânt de veghe în „Amazon”, „Computer” sau „Echo”. Aceasta este o caracteristică utilă, mai ales dacă numele nostru sau al celor din aceeași casă se întâmplă să fie Alexa sau ceva care suna similar.

Ce este Google Home?

Difuzorul inteligent al gigantului de căutare omonim a fost conceput pentru a concura cu popularul Amazon Echo. Google Home poate reda muzică, dar este conceput în primul rând ca un mijloc pentru Asistentul Google – asistentul virtual Google conectat la internet. Asistentul Google pe care îl accesăm prin Acasă este același cu cel de pe telefoanele Android recente, cum ar fi Google Pixel 4.

Ce poți să-l întrebi pe Google Home?

Google Home își ascultă întotdeauna mediul, dar nu va înregistra ceea ce spuem sau nu va răspunde la comenzile noastre până când nu folosim unul dintre cuvintele sale preprogramate, fie „OK, Google”, fie „Hei, Google”. Google Home funcționează acum cu peste 10.000 de dispozitive și peste 1.000 de mărci, inclusiv August, Lifx, TP-Link și multe altele.

Aprinde / stinge luminile inteligente: „OK, Google, aprinde / stinge luminile”.
Atenuați luminile: „OK, Google, diminuați luminile la 50%”.
Controlați termostatele inteligente: „OK, Google, setează temperatura la …”.
Efectuați modificări de temperatură: „OK, Google, creșteți temperatura cu 1 grad”.
Controlează Smart Lock August: „OK, Google, încuie ușa din față”.

O actualizare recentă a făcut ca atribuirea difuzoarelor Google Home să le facă mai inteligente cu privire la modul în care controlează dispozitivele inteligente din casă.

De exemplu, dacă avem trei lumini inteligente în casă și le setăm difuzorul Google Home în sufragerie, când îi vom spune lui Google Home să aprindă sau să oprească luminile, acestea se vor opri/aprinde doar în acea cameră. Pentru a controla restul luminilor, va trebui să specificăm spunând „Hei, Google, oprește toate luminile” sau „OK, Google, aprinde luminile din bucătărie”.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot