Ce a scos la iveală odiosul război din Ucraina? Pisaniile lui Ștefan cel Mare, găsite la Herson

28.11.2022
Ce a scos la iveală odiosul război din Ucraina? Pisaniile lui Ștefan cel Mare, găsite la Herson

Istoria unei țări este transmisă din generație în generație atât prin viu grai, cât și prin texte sau picturi. Multe dintre acestea au fost pierdute, însă cele descoperite, de-a lungul timpului, au fost păstrate în muzee. Așa se face că, în această perioadă, au fost găsite pisaniile lui Ștefan cel Mare în Herson, Ucraina.

Pisaniile lui Ștefan cel Mare

Ștefan cel Mare s-a născut în 1438-1439, la Borzești, și a murit în data de 2 iulie 1504, la Suceava. Domnitorul Moldovei s-a aflat la conducerea țării timp de 47 de ani, având cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

Cultura lăsată moștenire de Ștefan cel Mare este indubitabilă, cu greu putând să fie pus un preț pe obiectele care datează din perioada sa.

După ce Rusia a invadat Ucraina în acest an s-a crezut că soldații lui Vladimir Putin au jefuit tot în calea lor și printre lucrurile furate s-au aflat și pisaniile lui Ștefan cel Mare, cunoscut și ca Ștefan cel Sfânt, deoarece a ctitorit numeroase biserici și a fost un adevărat bastion al creștinătății în fața tăvălugului musulman de la turci.

Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română.

În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson!

Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată.

Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina…

Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm, a anunțat pe Facebook, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Potrivit istoricilor, pisaniile lui Ștefan cel Mare, ar fi artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru. Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă și au valoare greu de stabilit.

Foto: Facebook

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
Istoria demonstrează că relațiile dintre români și ruși au fost mereu reci. Ba mai mult, în doar două sute de ani, rușii au invadat de 12 ori teritoriul țărilor Române. De multe ori am... citește tot
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot