Ce a scos la iveală odiosul război din Ucraina? Pisaniile lui Ștefan cel Mare, găsite la Herson

28.11.2022
Ce a scos la iveală odiosul război din Ucraina? Pisaniile lui Ștefan cel Mare, găsite la Herson

Istoria unei țări este transmisă din generație în generație atât prin viu grai, cât și prin texte sau picturi. Multe dintre acestea au fost pierdute, însă cele descoperite, de-a lungul timpului, au fost păstrate în muzee. Așa se face că, în această perioadă, au fost găsite pisaniile lui Ștefan cel Mare în Herson, Ucraina.

Pisaniile lui Ștefan cel Mare

Ștefan cel Mare s-a născut în 1438-1439, la Borzești, și a murit în data de 2 iulie 1504, la Suceava. Domnitorul Moldovei s-a aflat la conducerea țării timp de 47 de ani, având cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

Cultura lăsată moștenire de Ștefan cel Mare este indubitabilă, cu greu putând să fie pus un preț pe obiectele care datează din perioada sa.

După ce Rusia a invadat Ucraina în acest an s-a crezut că soldații lui Vladimir Putin au jefuit tot în calea lor și printre lucrurile furate s-au aflat și pisaniile lui Ștefan cel Mare, cunoscut și ca Ștefan cel Sfânt, deoarece a ctitorit numeroase biserici și a fost un adevărat bastion al creștinătății în fața tăvălugului musulman de la turci.

Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română.

În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson!

Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată.

Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina…

Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm, a anunțat pe Facebook, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Potrivit istoricilor, pisaniile lui Ștefan cel Mare, ar fi artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru. Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă și au valoare greu de stabilit.

Foto: Facebook

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot