Cât timp ai putea să supraviețuiești într-un sicriu dacă ai fi îngropat de viu?

22.04.2019
Cât timp ai putea să supraviețuiești într-un sicriu dacă ai fi îngropat de viu?

Teama de a fi îngropat de viu este una dintre cele mai populare fobii la nivel mondial. Totuși, oare cât timp ar putea o persoană să supraviețuiască într-un sicriu dacă ar avea teribilul ghinion de a fi îngropat de viu? Minute, ore sau zile?

Frica de a fi îngropat de viu se numește tafofobie și la nivel mondial milioane de persoane se confruntă cu această teamă. Cu mult timp înainte ca îmbălsămarea să devină o practică obișnuită, existau povești nefericite cu oameni despre care s-a crezut în mod greșit că erau morți. Cât timp ar putea o persoană să stea în viață la doi metri sub pământ?

Macabru! De unde provine expresia „salvat de clopoțel”?

Conform cercetătorilor, un om normal, sănătos, poate supraviețui între zece minute și chiar 36 de ore, însă, totul depinde de cantitatea de aer disponibilă în sicriu. Cu cât persoana înhumată este mai mică, cu atât va ocupa mai puțin spațiu și va fi loc de mai mult oxigen. Înotătorii sau alergătorii de maraton cu o capacitate excelentă de a-și controla respirația, ar putea câștiga minute bune.

„Un lucru e clar, odată îngropat de viu, nu mai poate fi făcut nimic pentru a te salva”, explică Alan R. Leff, professor la Universitatea din Chicago.

Omul îngropat de viu care a scăpat

Există însă și povești cu final fericit. Acesta este cazul lui Angelo Hays, un francez pasionat de motociclete care, în 1937, la vârsta de 19 ani, a suferit un accident rutier. Acesta a fost declarat mort din cauza rănilor grave suferite la cap. Fața îi era atât de desfigurată, încât părinților săi nu li s-a dat voie să îl vadă înainte să fie îngropat.

Angelo a fost îngropat întrucât nu mai avea puls. Povestea a luat o turnură de-a dreptul interesantă. Tatăl său întocmise pe numele lui o poliță de asigurare, cu câteva luni mai devreme. Compania de asigurări franțuzească a avut unele suspiciuni și a cerut ca Angelo să fie exhumat, două zile mai târziu. Corpul a fost exhumat și scos din hainele de înmormântare.

S-a descoperit că trupul era cald încă și avea un puls vag. După ce a fost reanimat și și-a revenit complet, Angelo a devenit un star în Franța. Acesta a profitat de povestea lui și chiar făcea tururi prin țară și spectacole în care „învia” dintr-un coșciug.

Angelo Hays a ajuns celebru în Hexagon
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot