Cât de sadic era Vlad Țepeș? Ce tratamente aplica acesta și ce i-a făcut vărului său primar?

25.09.2020
Cât de sadic era Vlad Țepeș? Ce tratamente aplica acesta și ce i-a făcut vărului său primar?

Cine nu a auzit despre Vlad Țepeș, domnitorul care nu avea milă de dușmani. Metodele crude ale lui Vlad Țepeș cunoscut și sub numele Dracula de a-și pedepsi dușmanii au câștigat notorietate în Europa secolului al XV-lea.

Vlad a fost al doilea dintre cei patru frați născuți în familia nobilă a lui Vlad al II-lea Dracul. Porecla sa Dracula (care înseamnă „fiul lui Dracul”) a fost derivat din latinescul draco („dragon”) după intrarea tatălui său în Ordinul Dragonului, creat de împăratul Sfântului Roman Sigismund pentru apărarea Europei creștine împotriva Imperiului Otoman.

Vlad s-a mutat la Târgoviște, Țara Românească, în 1436, când tatăl său a preluat conducerea voievodatului (principatului) Țării Românești. În 1442, Vlad și fratele său mai mic au fost trimiși la curtea sultanului otoman Murad al II-lea ca garanție pentru a-l asigura pe sultan că tatăl lor, într-o inversare a poziției sale anterioare, va sprijini politicile otomane.

Vlad a fost eliberat în 1448, după ce a fost informat despre asasinarea tatălui său la comanda lui Vladislav al II-lea și a fratelui său mai mare, Mircea, torturat și îngropat de viu de boierii din Târgoviște din anul precedent. Tot în 1448, Vlad ajunge pe tron pentru prima dată, dar nu rezistă decât două luni. Acesta revine la putere în anul 1456 și domnește în Țara Românească până în 1462.

Sadism dus la extreme

În perioada sa de guvernare, voievodul a comis atrocitățile pentru care era cel mai bine cunoscut.

Cruzimea lui Vlad Țepeș reiese din poveștile pe care istoria le-a scris de-a lungul vremii. Una dintre poveștile de unde i s-a și tras numele este: bătrânii din Târgoviște au fost trași în țeapă în jurul cetății, iar cei tineri au muncit la construirea cetății Poenari până când au rămas în pielea goală din cauza uzurii hainelor.

Însă istorisirile trecute sub tăcere sunt mai multe. Voievodul venea cu oastea prin surprindere și incendia localitățile care-i ieșeau în cale și ucidea toți prizonierii – bărbați, femei, copii – de obicei, prin tragerea în țeapă. Un alt mod de execuție l-a aplicat unor tineri sași care erau trimiși să învețe limba română, i-a închis într-o casă căreia i-a dat foc.

O altă acțiune sadică a voievodului a fost când, pentru antrenamentul arcașilor săi, a îngropat până la brâu prizonierii și i-a folosit pe post de ținte vii. El nu ierta nici măcar copiii mici, el îi prindea cu țepe, alăptați fiind, de sânii mamelor lor.

Cel mai „rafinat” tratament i l-a aplicat vărului său primar, Dan al II-lea. Acesta din urmă a promis brașovenilor avantaje comerciale dacă l-ar fi sprijinit să obțină tronul, însă a fost luat prizonier, a văzut cu ochii lui cum i s-a săpat groapa și a ascultat propria slujbă de înmormântare oficiată de mulți preoți, apoi a fost decapitat.

Cum a murit Vlad Țepeș? Unde este înmormântat Vlad Țepeș?

Foto: Captură Youtube

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot