Cât de sadic era Vlad Țepeș? Ce tratamente aplica acesta și ce i-a făcut vărului său primar?

25.09.2020
Cât de sadic era Vlad Țepeș? Ce tratamente aplica acesta și ce i-a făcut vărului său primar?

Cine nu a auzit despre Vlad Țepeș, domnitorul care nu avea milă de dușmani. Metodele crude ale lui Vlad Țepeș cunoscut și sub numele Dracula de a-și pedepsi dușmanii au câștigat notorietate în Europa secolului al XV-lea.

Vlad a fost al doilea dintre cei patru frați născuți în familia nobilă a lui Vlad al II-lea Dracul. Porecla sa Dracula (care înseamnă „fiul lui Dracul”) a fost derivat din latinescul draco („dragon”) după intrarea tatălui său în Ordinul Dragonului, creat de împăratul Sfântului Roman Sigismund pentru apărarea Europei creștine împotriva Imperiului Otoman.

Vlad s-a mutat la Târgoviște, Țara Românească, în 1436, când tatăl său a preluat conducerea voievodatului (principatului) Țării Românești. În 1442, Vlad și fratele său mai mic au fost trimiși la curtea sultanului otoman Murad al II-lea ca garanție pentru a-l asigura pe sultan că tatăl lor, într-o inversare a poziției sale anterioare, va sprijini politicile otomane.

Vlad a fost eliberat în 1448, după ce a fost informat despre asasinarea tatălui său la comanda lui Vladislav al II-lea și a fratelui său mai mare, Mircea, torturat și îngropat de viu de boierii din Târgoviște din anul precedent. Tot în 1448, Vlad ajunge pe tron pentru prima dată, dar nu rezistă decât două luni. Acesta revine la putere în anul 1456 și domnește în Țara Românească până în 1462.

Sadism dus la extreme

În perioada sa de guvernare, voievodul a comis atrocitățile pentru care era cel mai bine cunoscut.

Cruzimea lui Vlad Țepeș reiese din poveștile pe care istoria le-a scris de-a lungul vremii. Una dintre poveștile de unde i s-a și tras numele este: bătrânii din Târgoviște au fost trași în țeapă în jurul cetății, iar cei tineri au muncit la construirea cetății Poenari până când au rămas în pielea goală din cauza uzurii hainelor.

Însă istorisirile trecute sub tăcere sunt mai multe. Voievodul venea cu oastea prin surprindere și incendia localitățile care-i ieșeau în cale și ucidea toți prizonierii – bărbați, femei, copii – de obicei, prin tragerea în țeapă. Un alt mod de execuție l-a aplicat unor tineri sași care erau trimiși să învețe limba română, i-a închis într-o casă căreia i-a dat foc.

O altă acțiune sadică a voievodului a fost când, pentru antrenamentul arcașilor săi, a îngropat până la brâu prizonierii și i-a folosit pe post de ținte vii. El nu ierta nici măcar copiii mici, el îi prindea cu țepe, alăptați fiind, de sânii mamelor lor.

Cel mai „rafinat” tratament i l-a aplicat vărului său primar, Dan al II-lea. Acesta din urmă a promis brașovenilor avantaje comerciale dacă l-ar fi sprijinit să obțină tronul, însă a fost luat prizonier, a văzut cu ochii lui cum i s-a săpat groapa și a ascultat propria slujbă de înmormântare oficiată de mulți preoți, apoi a fost decapitat.

Cum a murit Vlad Țepeș? Unde este înmormântat Vlad Țepeș?

Foto: Captură Youtube

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising