Cât de departe ajung picăturile de salivă după un strănut?

10.04.2020
Cât de departe ajung picăturile de salivă după un strănut?

Pandemia de coronavirus a făcut ca un strănut să fie foarte periculos. Dacă până acum, atunci când o persoană strănută cealaltă îi ura sănătate sau noroc, de când cu virusul ucigaș din China oamenii se feresc unii de alții. De aceea, este bine să știi cum să strănuți în public pentru a nu infecta alte persoane.

Cea mai ușoară metodă este să pui mâna la gură sau cotul, însă cel mai indicat este sa o faci într-un şerveţel. Conform ultimelor analize ale cercetătorilor de la MIT din Cambridge, atunci când o persoană strănută stropi de salivă pot ajunge până la 7-8 metri distanță.  Această descoperire este mult peste ceea ce știa Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care recomanda păstrarea unei distanțe de 1-2 metri.

„Vitezele maxime de exalare pot atinge până la 10-30 metri pe secundă, creând un nor care poate parcurge între 7 şi 8 metri. (…) În prezent, măștile chirurgicale și N95 nu sunt testate pentru aceste caracteristici potențiale ale emisiilor respiratorii”, au explicat cercetătorii.

În urma analizelor, s-a realizat că cu cât distanța este mai mare cu atât particulele de salivă sunt mai mici și în consecință riscul de infecție este mai mic. Strănutul este una dintre cele mai ușoare metode de a împrăștia microbi.

„Pentru mine întrebarea care se pune nu este ce distanţă pot parcurge microbii, ci de la ce distanţă ei nu mai sunt o ameninţare. Cu cât sunt mai mici particulele infecţioase, cu atât este mai mic riscul de a infecta pe cineva care le-ar putea inhala sau în nasul şi gura căruia ar putea ajunge”, a explicat Paul Pottinger, profesor de boli infecţioase la Universitatea din Washington, pentru USA Today.

Dacă observi în preajma ta persoane răcite, acoperă-ţi gura şi nasul cu un fular, îndepărtează-te sau întoarce-te cu spatele. Dacă vrei să foloseşti mască de protecţie, aceasta trebuie să acopere nasul, gura şi bărbia.

Cu toate că pare ceva banal, strănutul venit de la o persoană infectată se poate dovedi mortal, iar cel mai bun exemplu este epidemia de Covid-19.

Iată aici un experiment despre felul în care se pot împrăștia microbii!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot